ßßß Cookit - przepis na Pszenno-żytnie bułeczki z zaparką

Pszenno-żytnie bułeczki z zaparką

nazwa

Wykonanie

Bułeczki pszenno-żytnie. Pyszne, puszyste i mięciutkie. Po prostu rewelacja. Gdy zobaczyłam je u Joli wiedziałam że długo nie potrwa nim je upiekę :) Ale sama nie spodziewałam się że pójdzie mi tak szybko. Zagościły u mnie jeszcze tego samego dnia na kolację. U mnie nie wyszły tak pięknie jak u Joli, po nacięciu mi troszkę opadły, ale i tak nie popsuło to ich smaku.
Jakiś czas temu piekłam już bułeczki pszenno-żytnie, znajdziecie je tutaj . Jeśli mam być szczera to nie wiem które lepsze, nam smakowały i jedne i drugie. Oba przepisy polecam gorąco, są naprawdę warte wypróbowania.
Zaparka:
80 g mąki żytniej chlebowej
150 g gorącej wody
Ciasto właściwe:
600 g mąki pszennej chlebowej typ 850 (u mnie typ 750)
390 g wody
30 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oliwy
1 3/4 łyżeczki soli
Przygotowujemy zaparkę: zalewamy mąkę gorącą wodą i szybko mieszamy tak, by nie było grudek, a masa była gładka. Pozostawiamy do ostudzenia.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy cukier i miód i mieszamy wszystko razem.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy rozpuszczone drożdże i zaparkę.
Ciasto zagniatamy i wyrabiamy przez ok. 8 minut. U mnie ciasto dość mocno się kleiło, ale nie podsypywałam dodatkową mąką. Po wyrobieniu pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu, do momentu podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na części i z każdej formujemy bułeczkę. Układamy ja na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość luźnych odstępach. Przykrywamy bułeczki ściereczką i pozostawiamy do napuszenie (ok. 30 minut powinno wystarczyć)
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 st. C. Przed włożeniem bułek piekarnik parujemy.
Pieczemy do momentu aż bułeczki ładnie się zrumienią. U mnie wystarczyło 20 minut.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego :)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2012/05/pszenno-zytnie-bueczki-z-zaparka.html