Wykonanie
Uwielbiam wiosnę! Od razu chce się człowiekowi lepiej i zdrowiej odżywiać! Co prawda czasem łamię wszelkie zasady jedząc obiad po 22 lub śniadanie po 16, ale gdy tylko się da i gdy tylko znajdzie się wolna chwila zaczynam dbać o linię. Postanowiłam przerzucić się na zdrowsze
pieczywo- to tak na dobry początek!Składniki (8 bułeczek):rozczyn
drożdżowy1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej chlebowej1 szklanka
mąki żytniej250 ml
wody2 łyżki
mleka w proszku1 i 1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy z oliwekPrzygotowujemy rozczyn
drożdżowy (na zwykłej
mące pszennej).W misce umieszczamy suche składniki. Dodajemy rozczyn i
oliwę. Stopniowo wlewając podgrzaną
wodę zarabiamy ciasto. Z dobrze wyrobionego ciasta formujemy kulę, którą umieszczamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przenosimy na stolnicę i krótko wyrabiamy, aby je odgazować. Następnie dzielimy je na 8 równych części. Formujemy bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy je
mąką. Przykrywamy
bułki suchą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut do podwojenia objętości.Po tym czasie w każdej bułeczce robimy głęboki przedziałek (niemal do samej blachy). Ja robię tą rączką drewnianej łyżki. Odstawiamy
bułki do napuszenia na kolejne 10 minut.Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 15 - 20 minut.