Wykonanie
Ciekawe, ilu z Was będzie miało jutro wieczorem zdarte gardło? ;-).I tym razem na blogu musi być coś w barwach narodowych :-). Foremka na pewno przyda mi się jeszcze nie raz, choć polska flaga jest chyba jedną z prostszych do odtworzenia. Tradycyjne maślane ciasto kruche, z którego możecie także wykonać
ciasteczka wyciskane maszynką lub upiec z perłowym
cukrem. Jeśli nie macie foremki w kształcie flagi, można wycinać
ciasteczka w kształcie np.
serc lub prostokątów. Udekorowane lukrem królewskim, czyli sztywnym lukrem na bazie
białka. I.. pozostaje tylko trzymać kciuki i wiernie kibicować ;-).Składniki na 2 blaszki
ciastek:1,5 szklanki
mąki pszennej113 g
masła, zimnegopół szklanki
cukru pudru2 duże
żółtkaszczypta
soli1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść na gładkie ciasto (można również do przygotowania kruchego ciasta wykorzystać malakser). Ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 3 mm, podsypując
mąką. Foremką wycinać flagi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (nie rosną).Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut, w zależności od wielkości
ciasteczek. Wystudzić na kratce.Ozdobić lukrem królewskim.Składniki na
lukier królewski:1
białko1 szklanka
cukru pudruBiałko utrzeć z
cukrem pudrem drewnianą pałką lub łyżką, pozbywając się całkowicie grudek. Można dodać więcej
cukru pudru (np. kilka łyżek do pół szklanki), co zależy od rozmiarów
jajka.
Lukier powinien byc bardzo gęsty. Gęsty na tyle, by dało się z niego zrobić nierozlewający się wzorek. Z papieru do pieczenia lub jednorazowego rękawa cukierniczego zrobić rożek lub odciąć końcówkę. Dekorować
ciasteczka.
Lukier zastyga niemal od razu.Połowę lukru zabarwić
czerwonym barwnikiem spożywczym. Wtedy trzeba dodać więcej
cukru pudru, ponieważ
lukier się rozwodni. Niewykorzystany, dobrze przechowuje się przez noc w temperaturze pokojowej, ale koniecznie w woreczku. Jeśli zastygnie zbyt mocno, wystarczy dodać odrobinę
wody.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - marthastewart.com