ßßß Cookit - przepis na Kruche ciastka pomarańczowo - orzechowe

Kruche ciastka pomarańczowo - orzechowe

nazwa

Wykonanie

Kruche ciasteczka świąteczne. Świątecznego charakteru nabierają dzięki najlepszej, bo domowej kandyzowanej skórce pomarańczy i orzechom włoskim. Proste do wykonania, a smak zachwycający. Za przysłanie przepisu bardzo dziękuję Ewie :-).
Składniki na 2 blaszki ciastek:
150 g masła, zimnego
75 g cukru pudru
230 g mąki pszennej
1 żółtko
szczypta soli
kilka kropel ulubionego aromatu lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
75 g posiekanych orzechów włoskich
75 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Masło, cukier puder, mąkę, żółtko, sól, aromat umieścić w malakserze i wyrobić w nim ciasto (można również ręcznie). Ciasto wyjąć i wmieszać posiekane bakalie.
Formować ciastka - tu dwie metody do wyboru:
- ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich uformować w wałek o grubości około 4 cm, zawinąć je w papier do pieczenia i włożyć do lodówki na około pół godziny; po tym czasie wyjąć i pokroić ostrym nożem na plasterki grubości około 4 mm
- ciasto schłodzić, następnie rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując delikatnie mąką; wycinać ciasteczka (ciastka wykonane tą metodą wychodzą zgrabniejsze).
Wycięte ciastka układać na blaszce w niewielkich odstępach od siebie.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 10 - 11 minut, do zezłocenia brzegów. Wyjąć, przełożyć na kratkę do wystudzenia.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciastka-pomaranczowo---orzechowe