Wykonanie
Kruche
ciasteczka świąteczne. Świątecznego charakteru nabierają dzięki najlepszej, bo domowej kandyzowanej skórce
pomarańczy i
orzechom włoskim. Proste do wykonania, a smak zachwycający. Za przysłanie przepisu bardzo dziękuję Ewie :-).Składniki na 2 blaszki
ciastek:150 g
masła, zimnego75 g
cukru pudru230 g
mąki pszennej1
żółtkoszczypta
solikilka kropel ulubionego aromatu lub łyżeczka ekstraktu z
wanilii75 g posiekanych
orzechów włoskich75 g posiekanej kandyzowanej
skórki pomarańczowejMasło,
cukier puder,
mąkę,
żółtko,
sól, aromat umieścić w malakserze i wyrobić w nim ciasto (można również ręcznie). Ciasto wyjąć i wmieszać posiekane
bakalie.Formować
ciastka - tu dwie metody do wyboru:- ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich uformować w wałek o grubości około 4 cm, zawinąć je w papier do pieczenia i włożyć do lodówki na około pół godziny; po tym czasie wyjąć i pokroić
ostrym nożem na plasterki grubości około 4 mm- ciasto schłodzić, następnie rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując delikatnie
mąką; wycinać
ciasteczka (
ciastka wykonane tą metodą wychodzą zgrabniejsze).Wycięte
ciastka układać na blaszce w niewielkich odstępach od siebie.Piec w temperaturze 200ºC przez około 10 - 11 minut, do zezłocenia brzegów. Wyjąć, przełożyć na kratkę do wystudzenia.Smacznego :-).