ßßß Cookit - przepis na Kruche ciastka pomarańczowo-orzechowe

Kruche ciastka pomarańczowo-orzechowe

nazwa

Wykonanie

Z serii: nowości w świątecznych paczkach - 4/12
Kruchych, maślanych ciastek nie trzeba chyba zachwalać? Tym bardziej takich, zawierających masę bakalii. Jeśli raz je upieczenie, na pewno do nich wrócicie. Wtedy dla urozmaicenia orzechy włoskie możecie zastąpić np. uprażonymi laskowymi lub innymi ulubionymi. :)
źródło przepisu: mojewypieki.com
(składniki na 2 blaszki ciastek)
150 g masła
75 g cukru pudru
230 g mąki pszennej
żółtko
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu z wanilii
75 g posiekanych orzechów włoskich
75 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Masło (najlepiej zimne), cukier puder, mąkę, żółtko, sól i ekstrakt umieścić w malakserze i wyrobić w nim ciasto (ciasto można wyrobić także ręcznie). Ciasto wyjąć i wmieszać posiekane bakalie, owinąć folią spożywczą i schłodzić około 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując delikatnie mąką i wyciąć ciasteczka (raczej o regularnych kształtach, gdyż spora ilość bakalii utrudnia wycinanie tych bardziej skomplikowanych). Wycięte ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie.
Piec przez 10 - 11 minut w temperaturze 200 stopni do zezłocenia brzegów. Studzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze do 7 dni.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2014/01/Kruche-ciastka-pomaranczowo-orzechowe.html