Wykonanie
Z
serii: nowości w świątecznych paczkach - 4/12Kruchych,
maślanych ciastek nie trzeba chyba zachwalać? Tym bardziej takich, zawierających masę
bakalii. Jeśli raz je upieczenie, na pewno do nich wrócicie. Wtedy dla urozmaicenia
orzechy włoskie możecie zastąpić np. uprażonymi laskowymi lub innymi ulubionymi. :)
źródło przepisu: mojewypieki.com(składniki na 2 blaszki
ciastek)150 g
masła75 g
cukru pudru230 g
mąki pszennejżółtkoszczypta
soliłyżeczka ekstraktu z
wanilii75 g posiekanych
orzechów włoskich75 g posiekanej kandyzowanej
skórki pomarańczowejMasło (najlepiej zimne),
cukier puder,
mąkę,
żółtko,
sól i ekstrakt umieścić w malakserze i wyrobić w nim ciasto (ciasto można wyrobić także ręcznie). Ciasto wyjąć i wmieszać posiekane
bakalie, owinąć folią spożywczą i schłodzić około 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując delikatnie
mąką i wyciąć
ciasteczka (raczej o regularnych kształtach, gdyż spora ilość
bakalii utrudnia wycinanie tych bardziej skomplikowanych). Wycięte
ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie.Piec przez 10 - 11 minut w temperaturze 200 stopni do zezłocenia brzegów. Studzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze do 7 dni.Smacznego!