Wykonanie
Przerażające i ohydne... to chyba najlepszy komplement jaki mogą otrzymać ;-). Tylko na Halloween! Klasyczne słodkie babeczki z masą
maślaną na bazie
bezy szwajcarskiej oraz
syropem z
granatów... Nie polecam ich jednak na party dla dzieci... Pomimo wyglądu, są smaczne :-). Podajemy z frużeliną
wiśniową.Składniki na 12 babeczek:160 g
masła120 g drobnego
cukru do wypieków165 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3
jajkaskórka otarta z 1
cytryny1 łyżeczka ekstraktu z
cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Dodać
skórkę z cytryny, ekstrakt i zmiksować.Do powstałej masy dodać odłożone przesiane składniki. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Formę do 12 muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut (bez termoobiegu) lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Krem
maślany na
bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream):300 g
masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki4
białka1 szklanka
cukruszczypta
soli1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub pasty z
waniliiodrobina barwnika różowego
Białka (mogą być prosto z lodówki) umieścić w misie miksera, dodać szczyptę
soli i
cukier. Misę ustawić nad kąpielą
wodną. Cały czas podgrzewając, mieszać rózgą lub łyżką/widelcem, tak długo, aż
cukier w
białku całkowicie się rozpuści (najlepiej sprawdzić to organoleptycznie; rozcierając pomiędzy palcami nie powinno być wyczuwalnych ziarenek
cukru). Jeśli misa z
białkami (jak i
białka z
cukrem) mocno się zagrzały, odstawić do lekkiego przestudzenia.Po tym czasie
białka z
cukrem ubić dokładnie w mikserze (końcówką do ubijania
białek, przez około 10 minut), aż masa będzie bardzo gęsta, a
beza całkowicie zimna.Zmienić końcówkę miksera na mieszającą. Stopniowo, kawałek po kawałku dodawać
masło, cały czas miksując. Po pewnym czasie od rozpoczęcia ubijania masa będzie rzadsza i będzie wyglądała na zwarzoną (absolutnie nie panikować! tak ma być ;-). To oznaka, że wszystko jest OK i od otrzymania kremu dzieli Was zaledwie kilka minut. Dalej miksować, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Dodać ekstrakt z
wanilii (lub Wasz ulubiony), odrobinę barwnika i zmiksować. Gotowa masa będzie charakterystycznie 'mlaskała' o ścianki miksera.Film instruktażowy z przygotowania kremu na bazie szwajcarskiej
bezy.Dodatkowo:sok z
granatów (lub
wiśniowy, malinowy itp. najlepiej skoncentrowany)frużelina wiśniowa do podaniaWykonanie:Wystudzone babeczki ułożyć na paterze. Przy pomocy kremu uformować ich wierzch w półkolistym kształcie.
Masę
maślaną przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego cienką, okrągłą tylką i wyciskać na babeczkę kształt mózgu. Delikatnie polać
sokiem z
granatów.Podawać z frużeliną
wiśniową. Przechowywać w lodówce.Uwaga: alternatywnie można do dekoracji babeczek użyć prostego kremu
maślanego .Smacznego..?