ßßß Cookit - przepis na Muffiny bardzo Malinowe

Muffiny bardzo Malinowe

nazwa

Wykonanie

Niesamowicie malinowe, bardzo efektowne i pozostające długo w pamięci muffiny. Przepis zaczerpnięty od Dorotuś ze wspaniałej strony MojeWypieki :)
Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream) można wykorzystać też w do innych wypieków np. tortów .
Gorąco polecam!
Przepis
Ciasto(12 sztuk):
180g masła,
130g cukru,
180g mąki pszennej,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 jajka,
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii,
200g malin (mogą być mrożone).
Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą białą masę. Dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Dodać ekstrakt z wanilii.
Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.
Masę rozłożyć między papilotki do 2/3 wysokości (sporo urosną), do każdej włożyć po dwie mrożone malinki.
Piec w temperaturze 180 ° C przez 20-25 min. lub do suchego patyczka. Po wyjęci studzić na kratce .
Krem:
250 g malin (mogą być mrożone),
1/4 szklanki wody,
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
345 g masła,
4 białka,
1 i 1/4 szklanki cukru,
szczypta soli.
W celu zrobienia malinowego musu maliny zagotować w granku z wodą i sokiem z cytryny. Po rozpadnięciu się malin i zredukowaniu wlody, wystudzić i przetrzeć przez sitko. Powinno wyjść ok. 1/4 szklanki malinowego puree. Wstawić do lodówki.
Przygotować kąpiel wodą – nad garnkiem z gotującą się wodą ustawić miskę metalową bądź szklaną. Do miski wbić białka, dodać szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać trzepaczką, aż do rozpuszczenia cukru (można sprawdzić rozcierając masę miedzy palcami, nie powinno być ziarenek). Jeśli miska jest bardzo gorąca odstawić do przestudzenia.
Po chwili białka z cukrem ubić dokładnie w mikserze(ok. 10min), aż masa bardzo zgęstnieje i będzie zimna.
Stopniowo dodawać masło (powinno być w temp. pokojowej, dodawać po małej kostce ok. 2cmx2xm), cały czas miksując.
W trakcie miksowania masa zacznie wyglądać jakby się zważyła, jest to normalnem należy dalej miksować, aż wyraźnie zgęstnieje. Na koniec dodać malinowe puree i zmiksować do połączenia składników.
Filmik z instrukcją wykonania kremu – polecam obejrzenie filmiku, mi bardzo pomógł.
Ozdabianie:
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z odpowienią tylką i zdobić babeczki. Ja użyłam do tego rękawa wielokrotnego użytku oraz tylki 2D z firmy Wilton.
Filmik z instrukcją ozdabiania kremem – a tutaj filmik pokazujący jak używać rękawa i tylki 2D do ozdabiania kremem.
Dodatkowo, jeśli macie tylko 1M(która też się świetnie nadaje do ozdabiania babeczek) to polecam filmik: Filmik z instrukcją ozdabiania tylką 1M
Do posypania wybrałam dwukolorowe serduszka :)
Jednakże, po chwili zdecydowałam się dodać jeszcze malutkie, błyszczące koraliki ;)
Desery Muffiny i babeczki Przepisy
Tagi
Kremy Muffiny
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Crêpe Suzette
Następny wpis
Krem z marchewki
Muffiny brownie z bezą
Ostatnio zostałam wielką fanką bezy, pasuje mi do [...] Czytaj dalej +
Muffiny Cookie Monster
Me want cookie! Kto nie uśmiecha się na myś [...] Czytaj dalej +
Torcik bezowy z sosem malinowym
Pyszny, lekki i elegancki deser. W wykonaniu bardz [...] Czytaj dalej +
Babeczki dyniowe bez mąki
Sezon dyniowy trwa i u mnie w kuchni jak najbardziej [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2013/01/muffiny-bardzo-malinowe