Wykonanie
Niesamowicie
malinowe, bardzo efektowne i pozostające długo w pamięci muffiny. Przepis zaczerpnięty od Dorotuś ze wspaniałej strony MojeWypieki :)Krem
maślany na
bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream) można wykorzystać też w do innych wypieków np.
tortów .Gorąco polecam!PrzepisCiasto(12 sztuk):180g
masła,130g
cukru,180g
mąki pszennej,1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,3
jajka,1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu
wanilii,200g
malin (mogą być mrożone).
Masło i
jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą białą masę. Dodawać po jednym
jajku ciągle miksując. Dodać ekstrakt z
wanilii.Do masy przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.Masę rozłożyć
między papilotki do 2/3 wysokości (sporo urosną), do każdej włożyć po dwie mrożone
malinki.
Piec w temperaturze 180 ° C przez 20-25 min. lub do suchego patyczka. Po wyjęci studzić na kratce .
Krem:250 g
malin (mogą być mrożone),1/4 szklanki
wody,2 łyżki soku wyciśniętego z
cytryny,345 g
masła,4
białka,1 i 1/4 szklanki
cukru,szczypta
soli.W celu zrobienia
malinowego musu
maliny zagotować w granku z
wodą i
sokiem z cytryny. Po rozpadnięciu się
malin i zredukowaniu
wlody, wystudzić i przetrzeć przez sitko. Powinno wyjść ok. 1/4 szklanki
malinowego puree. Wstawić do lodówki.Przygotować kąpiel
wodą – nad garnkiem z gotującą się
wodą ustawić miskę metalową bądź szklaną. Do miski wbić
białka, dodać szczyptę
soli oraz
cukier. Wymieszać trzepaczką, aż do rozpuszczenia
cukru (można sprawdzić rozcierając masę
miedzy palcami, nie powinno być ziarenek). Jeśli miska jest bardzo gorąca odstawić do przestudzenia.Po chwili
białka z
cukrem ubić dokładnie w mikserze(ok. 10min), aż masa bardzo zgęstnieje i będzie zimna.Stopniowo dodawać
masło (powinno być w temp. pokojowej, dodawać po małej kostce ok. 2cmx2xm), cały czas miksując.W trakcie miksowania masa zacznie wyglądać jakby się zważyła, jest to normalnem należy dalej miksować, aż wyraźnie zgęstnieje. Na koniec dodać
malinowe puree i zmiksować do połączenia składników.Filmik z instrukcją wykonania kremu – polecam obejrzenie filmiku, mi bardzo pomógł.Ozdabianie:Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z odpowienią tylką i zdobić babeczki. Ja użyłam do tego rękawa wielokrotnego użytku oraz tylki 2D z firmy Wilton.Filmik z instrukcją ozdabiania kremem – a tutaj filmik pokazujący jak używać rękawa i tylki 2D do ozdabiania kremem.Dodatkowo, jeśli macie tylko 1M(która też się świetnie nadaje do ozdabiania babeczek) to polecam filmik: Filmik z instrukcją ozdabiania tylką 1MDo posypania wybrałam dwukolorowe serduszka :)
Jednakże, po chwili zdecydowałam się dodać jeszcze malutkie, błyszczące koraliki ;)
Desery Muffiny i babeczki PrzepisyTagiKremy MuffinyAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisCrêpe SuzetteNastępny wpisKrem z
marchewkiMuffiny brownie z
beząOstatnio zostałam wielką fanką
bezy, pasuje mi do [...] Czytaj dalej +Muffiny Cookie MonsterMe want cookie! Kto nie uśmiecha się na myś [...] Czytaj dalej +Torcik
bezowy z
sosem malinowymPyszny, lekki i elegancki deser. W wykonaniu bardz [...] Czytaj dalej +Babeczki
dyniowe bez
mąkiSezon
dyniowy trwa i u mnie w kuchni jak najbardziej [...] Czytaj dalej +