ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z truskawkami (bez wyrabiania)

Ciasto drożdżowe z truskawkami (bez wyrabiania)

nazwa

Wykonanie

To ciasto znalazłam u Edyty. Jest absolutnie genialne w smaku i co dla mnie było bardzo ważne- nie wymagało wyrabiania. Składniki ciasta podałam w oryginale, a w nawiasach swoje zmiany.
Lista zakupów na formę o wymiarach 25 cm x 40 cm:
ciasto:
100 g drożdży (dałam 84 g)
1 szklanka ciepłego mleka
4 jajka
1 szklanka cukru (dałam brązowy)
1 szklanka oleju
4.5 szklanki mąki (dałam typ 505)
(dodatkowo: 2 opakowania cukru waniliowego)
kruszonka:
150 g mąki
70 g masła (dałam 90 g)
70 g cukru pudru (dałam 50 g)
(dodatkowo 1 opakowanie płatków migdałowych 100 g)
ponadto:
500- 600 g truskawek (dałam 500 g)
1- 1.5 tabliczki czekolady gorzkiej (pominęłam)
Do głębokiej i dużej miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże . Dobrze wymieszać, aż się rozpuszczą. Wbić jajka, wsypać cukier zwykły i waniliowy, wlać olej. Wszystko dobrze wymieszać trzepaczką. Posypać przesianą mąką, ale nie mieszać! Zostawić grubą warstwę mąki na wierzchu, ewentualnie wyrównać powierzchnię łyżką. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2- 3 godziny.
Po tym czasie przygotować kruszonkę. Składniki zagnieść razem. Dodać płatki migdałowe i ponownie zagnieść.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i obsypać mąką. Ciasto dokładnie wymieszać w misce. Wylać ciasto. Wyrównać łopatką powierzchnię. Odstawić na 15 min. Ułożyć przekrojone na pół truskawki. Całość posypać kruszonką.
Piec ok. 35-40 min. w 180 st. (grzanie góra- dół).
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2015/06/Ciasto-drozdzowe-z-truskawkami-bez-wyrabiania.html