ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Mega pyszne, mięciutkie, wilgotne ciacho drożdżowe z truskawkami i kruszonką poleca się na śniadanie i nie tylko :) Jest bardzo łatwe do przygotowania, więc nie ma wymówek - do dzieła! :)
Składniki (na dużą tortownicę o śr. 28 cm):
Ciasto:
400 g mąki
20 g świeżych drożdży
140 ml ciepłego mleka
2 jajka
50 g roztopionego, przestudzonego masła
70 g cukru
Kruszonka:
50 g zimnego masła
80 g mąki
80 g cukru
Dodatkowo:
ok. 150 g truskawek
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże pokruszyć, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę cukru, łyżkę mąki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.
Wszystkie pozostałe składniki wymieszać, dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto - powinno być elastyczne i nie klejące się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować kruszonkę: do miski wsypać cukier, mąkę i pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzeć wszystkie składniki (lub krótko malakserem), aż masa zacznie zbijać się w grudki.
Truskawki umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i odszypułkować, następnie przekroić na pół.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć truskawki w kilku rzędach, między truskawki wysypać kruszonkę. Odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez ok. 25-30 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem .
Źródło/ Inspiracja: Mia cucina
Źródło:http://www.cookierenka.com/2015/06/ciasto-drozdzowe-z-truskawkami-i.html