Wykonanie
Mega pyszne, mięciutkie, wilgotne ciacho
drożdżowe z
truskawkami i kruszonką poleca się na śniadanie i nie tylko :) Jest bardzo łatwe do przygotowania, więc nie ma wymówek - do dzieła! :)
Składniki (na dużą tortownicę o śr. 28 cm):Ciasto:400 g
mąki20 g świeżych
drożdży140 ml ciepłego
mleka2
jajka50 g roztopionego, przestudzonego
masła70 g
cukruKruszonka:50 g zimnego
masła80 g
mąki80 g
cukruDodatkowo:ok. 150 g
truskawekcukier puder do posypania ciastaPrzygotowanie:Przygotować rozczyn z
drożdży:
drożdże pokruszyć, dodać kilka łyżek ciepłego
mleka, łyżkę
cukru, łyżkę
mąki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.Wszystkie pozostałe składniki wymieszać, dodać wyrośnięte
drożdże i wyrobić ciasto - powinno być elastyczne i nie klejące się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować kruszonkę: do miski wsypać
cukier,
mąkę i pokrojone w kostkę
masło. Palcami rozetrzeć wszystkie składniki (lub krótko malakserem), aż masa zacznie zbijać się w grudki.
Truskawki umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i odszypułkować, następnie przekroić na pół.Wyrośnięte
ciasto drożdżowe przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć
truskawki w kilku rzędach,
między truskawki wysypać kruszonkę. Odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez ok. 25-30 minut.Przed podaniem posypać
cukrem pudrem .Źródło/ Inspiracja: Mia cucina