ßßß
 
            
         Składniki (na dużą tortownicę o śr. 28 cm):Ciasto:400 g mąki20 g świeżych drożdży140 ml ciepłego mleka2 jajka50 g roztopionego, przestudzonego masła70 g cukruKruszonka:50 g zimnego masła80 g mąki80 g cukruDodatkowo:ok. 150 g truskawekcukier puder do posypania ciastaPrzygotowanie:Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże pokruszyć, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę cukru, łyżkę mąki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.Wszystkie pozostałe składniki wymieszać, dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto - powinno być elastyczne i nie klejące się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Składniki (na dużą tortownicę o śr. 28 cm):Ciasto:400 g mąki20 g świeżych drożdży140 ml ciepłego mleka2 jajka50 g roztopionego, przestudzonego masła70 g cukruKruszonka:50 g zimnego masła80 g mąki80 g cukruDodatkowo:ok. 150 g truskawekcukier puder do posypania ciastaPrzygotowanie:Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże pokruszyć, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę cukru, łyżkę mąki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.Wszystkie pozostałe składniki wymieszać, dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto - powinno być elastyczne i nie klejące się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować kruszonkę: do miski wsypać cukier, mąkę i pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzeć wszystkie składniki (lub krótko malakserem), aż masa zacznie zbijać się w grudki.Truskawki umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i odszypułkować, następnie przekroić na pół.Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć truskawki w kilku rzędach, między truskawki wysypać kruszonkę. Odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez ok. 25-30 minut.Przed podaniem posypać cukrem pudrem .Źródło/ Inspiracja: Mia cucina
W międzyczasie przygotować kruszonkę: do miski wsypać cukier, mąkę i pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzeć wszystkie składniki (lub krótko malakserem), aż masa zacznie zbijać się w grudki.Truskawki umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i odszypułkować, następnie przekroić na pół.Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć truskawki w kilku rzędach, między truskawki wysypać kruszonkę. Odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez ok. 25-30 minut.Przed podaniem posypać cukrem pudrem .Źródło/ Inspiracja: Mia cucina
