ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Upały i wzmożona ilość nauki dały mi bardzo w kość. Stałam się złośliwa, nieznośna, leniwa i zrzędliwa. Ciężko ze mną żyć, więc przebywam ostatnio tylko z fretką, która ma gdzieś moje narzekanie — kładzie się i śpi, albo idzie sobie do miski z wodą.
Moim jedynym sposobem na walkę z upałem (oprócz siedzenia w ciemności i przy zamkniętych oknach) jest łażenie z wilgotnym ręcznikiem na ramionach.
Macie coś lepszego?
A dzisiejsze ciasto to wspomnienie mojego dzieciństwa. Mogę piec drożdżowe tylko latem (zimą u mnie za zimno), więc korzystam z tego, ile mogę. Były racuchy, był chleb z orzechami włoskimi... i ciasto z truskawkami! To jedyna sytuacja, w której mogę zrezygnować z kuchennego chłodu...
Inne propozycje na ciasta, albo deser z truskawkami mają: Bartoldzik, Chantel, Gin, Malwinna,Mirabelka, Mopsik, Pela, Shinju, Siankoo, Siaśka i Wojciech .
Na blachę o średnicy 20 cm
ciasto:
450g pszennej mąki
20g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
50g masła
60g cukru
2 jaja
Mleko podgrzać. w ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżkę cukru i mąki. Odstawić na kilka minut (aż drożdże się pienią).
W międzyczasie przesiać mąkę do wysokiej miski, rozpuścić masło (i odstawić na chwilę, żeby ostygło). Jajka utrzeć z cukrem.
Do mąki dodać jajka i drożdże. Delikatnie wymieszać składniki i dodać roztopione masło.
Wyrobić łapką na gładkie ciasto (zajmuje to około 10–15 minut) i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Po godzinie (albo wtedy, kiedy ciasto powiększy się o 100%) zagnieść ciasto jeszcze 2 razy i odstawić na kolejną godzinę).
W tym czasie idziemy do sklepu, na ploty, do kina. Wracamy po 55 minutach i robimy
truskawkowe wnętrze :
2 szklanki niewielkich truskawek
1 łyżka cukru pudru
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki (większe na plastry). Zasypać cukrem, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
kruszonka:
3 czubate łyżki mąki
2 łyżki cukru
30g miękkiego, albo roztopionego masła
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, dokładnie wymieszać. Nastepnie dodać masło i zagnieść.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, albo nasmarować wnętrze masłem i posypać mąką.
Na blachę wylać ciasto, rozłożyć na nim truskawki i posypać kruszonką.
Piec w 180 C przez 20–25 minut.
Ciasto będzie pięknie wyrośnięte, a później opadnie na środku. Nie bójcie się :)
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2013/06/upay-i-ilosc-nauki-daymi-bardzo-w-staam.html