Wykonanie
Upały i wzmożona ilość nauki dały mi bardzo w kość. Stałam się złośliwa, nieznośna, leniwa i zrzędliwa. Ciężko ze mną żyć, więc przebywam ostatnio tylko z fretką, która ma gdzieś moje narzekanie — kładzie się i śpi, albo idzie sobie do miski z
wodą.Moim jedynym sposobem na walkę z upałem (oprócz siedzenia w ciemności i przy zamkniętych oknach) jest łażenie z wilgotnym ręcznikiem na ramionach.Macie coś lepszego?A dzisiejsze ciasto to wspomnienie mojego dzieciństwa.
Mogę piec
drożdżowe tylko latem (zimą u mnie za zimno), więc korzystam z tego, ile
mogę. Były racuchy, był
chleb z
orzechami włoskimi... i ciasto z
truskawkami! To jedyna sytuacja, w której
mogę zrezygnować z kuchennego chłodu...Inne propozycje na ciasta, albo deser z
truskawkami mają: Bartoldzik, Chantel,
Gin, Malwinna,Mirabelka, Mopsik, Pela, Shinju, Siankoo, Siaśka i Wojciech .Na blachę o średnicy 20 cmciasto:450g
pszennej mąki20g świeżych
drożdży1 szklanka
mleka50g
masła60g
cukru2
jajaMleko podgrzać. w ciepłym
mleku rozpuścić
drożdże, dodać łyżkę
cukru i
mąki. Odstawić na kilka minut (aż
drożdże się pienią).W międzyczasie przesiać
mąkę do wysokiej miski, rozpuścić
masło (i odstawić na chwilę, żeby ostygło).
Jajka utrzeć z
cukrem.Do
mąki dodać
jajka i
drożdże. Delikatnie wymieszać składniki i dodać roztopione
masło.Wyrobić łapką na gładkie ciasto (zajmuje to około 10–15 minut) i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.Po godzinie (albo wtedy, kiedy ciasto powiększy się o 100%) zagnieść ciasto jeszcze 2
razy i odstawić na kolejną godzinę).W tym czasie idziemy do sklepu, na ploty, do kina. Wracamy po 55 minutach i robimy
truskawkowe wnętrze :2 szklanki niewielkich
truskawek1 łyżka
cukru pudruTruskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki (większe na plastry). Zasypać
cukrem, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.kruszonka:3 czubate łyżki
mąki2 łyżki
cukru30g miękkiego, albo roztopionego
masłaMąkę przesiać do miski, dodać
cukier, dokładnie wymieszać. Nastepnie dodać
masło i zagnieść.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, albo nasmarować wnętrze
masłem i posypać
mąką.Na blachę wylać ciasto, rozłożyć na nim
truskawki i posypać kruszonką.Piec w 180 C przez 20–25 minut.Ciasto będzie pięknie wyrośnięte, a później opadnie na środku. Nie bójcie się :)