Wykonanie
21 Czerwca 2014 Gotowanie ze stylemPodczas sezonu
truskawkowego w moim domu nie mogłoby zabraknąć
ciasta drożdżowego z
truskawkami i kruszonką. Puszyste, delikatne i wilgotne w środku ciasto zachęca nie tylko smakiem, ale także zapachem unoszącym się w całym domu i przyciągającym smakoszy. Ciasto można wykonać dowolnie zmieniając proporcje składników, jednak np. zbyt duża ilość
truskawek może obciążyć ciasto i doprowadzić do powstania zakalca. Rozczyn najlepiej sporządzać w ciepłym pomieszczeniu bez przeciągów.
Składniki :Ciasto:3 szklanki
mąki pszennej100 g
masła60 g świeżych
drożdży1 szklanka
mleka¾ szklanki
cukru2
jajkaKruszonka:2 pełne łyżki
masła5 łyżeczek
cukru4 łyżki stołowe
mąki pszennejDodatkowo:
cukier puder do posypaniaświeże
truskawki pokrojone na ćwiartki do dekoracjiprostokątna forma o średnicy 28 x 30 cm cmSposób przygotowania:
Truskawki umyć pod bieżącą
wodą i pokroić w ćwiartki (można delikatnie posypać je
cukrem).Kruszonka:
Masło,
cukier oraz
mąkę przełożyć do miski i rozcierać ręcznie, aż do momentu powstania grudek ciasta (kruszonki).Ciasto:Rozczyn: do rondla wlać ciepłe
mleko, dodać pokruszone
drożdże, łyżeczkę
cukru i 2 pełne łyżki
mąki pszennej. Całość delikatnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15 minut.Wyrośnięty rozczyn połączyć w misce bądź na stolnicy z
jajkami, resztą
cukru oraz rozpuszczonym
masłem, po czym wymieszać za pomocą łyżki.Stopniowo dodawać
mąkę, kiedy masa będzie już gęsta wyrobić ciasto ręcznie. Następnie odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto w tym czasie powinno zwiększyć swoją objętość minimum dwukrotnie.Wykończenie:Spód oraz boki formy do pieczenia nasmarować
masłem, następnie przełożyć ciasto dociskając je równomiernie do brzegów. Na wierzchu ułożyć pokrojone
truskawki, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170°C około 40 - 45 minut.Upieczone i przestudzone ciasto posypać obficie
cukrem pudrem.