Wykonanie
Przepis dla pań, które nie lubią zagniatania. Mało pracy, ale długie oczekiwanie zakończone wspaniałym efektem.Składniki na małą blaszkę.Umieszczać po kolei w dosyć dużym naczyniu:5 dag
drożdży rozkruszyć na dnieposypać
cukrem 0,5szklankirozsypać 1
cukier waniliowypolać 1/3 szklanki
oleju3
jajka roztrzepane½ szklanki
mlekaposypać 1 szklanką
mąki.Przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na noc lub dzień.Po tym "krótkim" oczekiwaniu wyjąć z lodówki, wymieszać drewnianą łyżką ,wsypać 1 szklankę
mąki i szczyptę
soli. Wymieszać i wylać ciasto o konsystencji gęstej
śmietany na blaszkę.Zrobić kruszonkę z:100 g
mąki50g
cukru50 g
masłaCiasto posypać
owocami np.
porzeczkami,
malinami jagodami i kruszonką.Wstawić do, uwaga, zimnego piekarnika. Nastawić temp. 160-170oC i piec 45-50 minut.