Wykonanie
Przepis konkursowy nadesłany przez
Panią Justynę LewandowskąOpis autorki:
Owoce wedle gustu. Ja piekę z
rabarbarem jak tylko pojawia sie na straganie. Jest oznaką zbliżającego się lata.
Rabarbar należy umyć, obrać, pokroić na kawałki i posypać
cukrem.
Składniki:10 dag
drożdży1 szklanka
cukru1
cukier waniliowy4
jajka1 szklanka
oleju3/4 szklanka
mleka4,5 szklanki
mąkiKruszonka:0,5 kostki
masła1 szklanka
mąki0,5 szklanki
cukruWszystkie składniki wsypujemy według podanej kolejnosci do miski i odstawiamy na ok. 4 godziny. Po upływie tego czasu należy dobrze wymieszć ciasto, aby miało gładką konsystencję. Przekładamy ciasto do wysmarowanej blachy i układamy
owoce, posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarnkiu rozgrzanym do 180 st.C przez ok. 45 minut. Drożdżówkę można posypać
cukrem pudrem lub polać lukrem.