Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
drożdże 15 gramów
mleko 1 szklanek
jajka 2 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
olej według uznania
cukier puder według uznania
cukier waniliowy według uznaniaWykonanie:Podgrzane
mleko wlać do garnka, dodać pokruszone
drożdże, wsypać łyżkę
cukru i kilka łyżek przesianej
mąki, dobrze wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, do wyrośnięcia.
Białka ubić na sztywno, wsypując po łyżce
cukru. Nie przerywając ubijania dodawać po
żółtku.
Masło stopić. Resztę
mąki przesiać do rozczynu
drożdżowego, wlać
masło i dodać masę jajeczna. Mieszać drewniana łyżką, aż powstaną pęcherzyki powietrza (ciasto powinno
mieć konsystencję
śmietany, jeśli jest za gęste, trzeba dolać nieco
mleka). Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Na patelni rozgrzać dużą ilość
oleju. Nakładać łyżką porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Usmażyć je z obu stron na rumiano. Osączyć je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ułożyć na talerzu i posypać
cukrem pudrem wymieszanym z
cukrem waniliowym lub
cukrem cynamonowym.Uwagi:Do ciasta można dodać drobno pokrojone
jabłka albo niezbyt miękkie
gruszki, na nawet starta na tarce o grubych oczkach
dynię. Ciasto można również wymieszać z
rodzynkami namoczonymi wcześniej w
alkoholu.Zamiast
mleka można do ciasta dla urozmaicenia dodać
śmietanę,
jogurt, kwaśne
mleko lub
twarożek homogenizowany.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: