ßßß Cookit - przepis na Puszyste racuchy

Puszyste racuchy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
drożdże 15 gramów
mleko 1 szklanek
jajka 2 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
olej według uznania
cukier puder według uznania
cukier waniliowy według uznania
Wykonanie:
Podgrzane mleko wlać do garnka, dodać pokruszone drożdże, wsypać łyżkę cukru i kilka łyżek przesianej mąki, dobrze wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, do wyrośnięcia.
Białka ubić na sztywno, wsypując po łyżce cukru. Nie przerywając ubijania dodawać po żółtku.
Masło stopić. Resztę mąki przesiać do rozczynu drożdżowego, wlać masło i dodać masę jajeczna. Mieszać drewniana łyżką, aż powstaną pęcherzyki powietrza (ciasto powinno mieć konsystencję śmietany, jeśli jest za gęste, trzeba dolać nieco mleka). Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju. Nakładać łyżką porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Usmażyć je z obu stron na rumiano. Osączyć je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym lub cukrem cynamonowym.
Uwagi:
Do ciasta można dodać drobno pokrojone jabłka albo niezbyt miękkie gruszki, na nawet starta na tarce o grubych oczkach dynię. Ciasto można również wymieszać z rodzynkami namoczonymi wcześniej w alkoholu.
Zamiast mleka można do ciasta dla urozmaicenia dodać śmietanę, jogurt, kwaśne mleko lub twarożek homogenizowany.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11099/Puszyste-racuchy