Wykonanie
Racuchy takie podaje się u mojego
męża w domu co roku na Wigilię. Poznałam je prawie 10 lat temu i zakochałam się od razu. Jeśli Wigilię spędzamy u siebie, a nie u teściów to zawsze już robię te cudo racuszki. Dzieciaki je uwielbiają, dorośli też. A ponieważ co roku dzwonię do teściowej po przepis postanowiłam, że je tutaj pokażę, żebym nie musiała jej męczyć co roku (teraz też już dzwoniłam :)Przepis w ramach Kuchni Świątecznej i Noworocznej\
Składniki:50 dag
mąki1 szklanka
mleka3 łyżki
cukru5 dag
drożdży2
jajka1 łyżka roztopionego
masła(ewentualnie trochę
wody)+
olej dosmażenia
cukier puder do posypaniaWykonanie:Przesianą
mąkę wsypac do miski i zrobic wgłębienie.
Drożdże rozkruszyć w części letniego
mleka, dodać
cukier i wlać to do dołka w
mące. Odrobinę
mąki wmieszać w rozpuszczone
drożdże. Odstawić aż zacznie bomblować. Wymieszać podrośnięte
drożdże z resztą
mąki, dodając
masło, rozbełtane
jajka i po troszku letniego
mleka, aż ciasto będzie miało konsystencję bardzo gęstej
śmietany (można ewentualnie dodać odrobine
wody) - najlepiej robić to drewnianą łyżką.Wyrobione ciasto odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładać łyżką umoczoną w
oleju na patelnię na rozgrzany
olej i smażyć na złoto z obydwu stron. Odłożyć na papierowy ręcznik. Podawać posypane
cukrem pudrem.Najlepiej smakują na ciepło, ale zimne też są pyszne./wydrukuj przepis/