Wykonanie
W tym roku wreszcie udało mi się znaleźć kwiaty czarnego bzu z dala od
miejskich zanieczyszczeń i przygotowałam dosyć modne w tym sezonie kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym. Kwiaty są niezwykle słodkie i bardzo aromatyczne.Więcej przepisów z użyciem jadalnych kwiatów tutaj - cykl biolog w kuchni .
kilka gałązek z kwiatami czarnego bzu
jajkopół szklanki
mąki1/4 szklanki
mleka1/4 szklanki
wodyłyżeczka
cukruolej do smażenia
cukier puder do posypaniaDo miski wlać
mleko,
wodę i wbić
jajko - wymieszać trzepaczką.Dodać
mąkę i
cukier - połączyć aby powstało gładkie ciasto.Odstaw ciasto na 15 minut.Na patelni rozgrzać
olej, umyte i osuszone kwiaty zanurzać w cieście i kłaść na patelnię.Smażyć na złoto z dwóch stron.Przed podaniem posypać
cukrem pudrem (łodyżki najlepiej obciąć, bo są gorzkawe).