Wykonanie
Plątał mi się po lodówce
rabarbar. Było go tak nijak ... Za mało żeby zrobić ciasto, a za dużo żeby go zlekceważyć ;) Postanowiłam więc zrobić racuchy z
rabarbarem :) Są pyszne, mięciuteńkie, delikatne. Doskonale smakują zarówno ciepłe, jak i na drugi dzień już wystudzone. Polecam :)Składniki:400g
mąki50g
drożdży50g
masła500 ml letniego
mleka2
jajka50g
cukru + 1 łyżeczkadodatkowo:kilka lasek
rabarbaruok.4 łyżeczki
cukrucukier puder do posypania
olej do smażenia
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką
cukru.
Jajka utrzeć z pozostałym
cukrem.
Mleko wlać do
mąki, dodać
drożdże, utarte
jajka i roztopione przestudzone
masło. Wyrobić dobrze aż do momentu ukazania się pęcherzyków. Pozostawić do wyrośnięcia.W tym czasie
rabarbar obrać i pokroić na kawałki o grubości ok.1,5 - 2cm. Wrzucić go na suchą patelnię. Posypać
cukrem i podgrzewać kilka minut do momentu puszczenia soku i rozpuszczenia
cukru. Wystudzić.Gdy ciasto wyrośnie dodać
rabarbar i wymieszać. Układać łyżką na gorący tłuszcz i piec na złoto z dwóch stron. Upieczone odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie posypać
cukrem pudrem. Podawać z dowolnymi ulubionymi dodatkamiSmacznego :)