Wykonanie
Mieliśmy dzisiaj jeść świeżutkie drożdżówki zaraz po przebudzeniu, ale, jak na złość, wyłączyli nam prąd i z nocnego pieczenia nici. Za to, jakie mamy drugie śniadanie, mniam... ;)Przepis na ciasto podpatrzyłam u Oli (podaję swoje ilości, zrobiłam z 2/3 podanych u Oli), nadzienie jest improwizacją.
50 g świeżych
drożdży3/4 szklanki
mleka2/3 szklanki
cukru500 g
mąki3
jajka70 g stopionego
masłaok. 3 łodyg
rabarbaru3/4 szklanki
cukru pudru100 g
mąki50 g
masła50 g
cukruPrzygotować zaczyn:
drożdże pokruszyć, zalać podgrzanym
mlekiem i wymieszać z łyżką
cukru. Odstawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.
Jajka roztrzepać z
cukrem. Dodać
drożdże i roztopiony tłuszcz. Wsypać
mąkę i wyrobić. Odstawić, przykryte, aż podwoi objętość.
Rabarbar obrać i pokroić na ok. 2 centymetrowe paseczki.
Cukier puder zagotować z łyżką
wody. Dodać
rabarbar, trzymać na ogniu kilka minut. Odstawić do wystygnięcia.Przygotować kruszonkę:
masło zagnieść z
mąką i
cukrem na drobne grudki.Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić krótko ponownie. Następnie uformować drożdżówki o dowolnym kształcie. Nałożyć
rabarbar wraz z odrobiną powstałego
syropu. Po wierzchu posypać kruszonką.Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 180 stopni.Smacznego!