ßßß Cookit - przepis na Drozdzowki z rabarbarem

Drozdzowki z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Mieliśmy dzisiaj jeść świeżutkie drożdżówki zaraz po przebudzeniu, ale, jak na złość, wyłączyli nam prąd i z nocnego pieczenia nici. Za to, jakie mamy drugie śniadanie, mniam... ;)
Przepis na ciasto podpatrzyłam u Oli (podaję swoje ilości, zrobiłam z 2/3 podanych u Oli), nadzienie jest improwizacją.
50 g świeżych drożdży
3/4 szklanki mleka
2/3 szklanki cukru
500 g mąki
3 jajka
70 g stopionego masła
ok. 3 łodyg rabarbaru
3/4 szklanki cukru pudru
100 g mąki
50 g masła
50 g cukru
Przygotować zaczyn: drożdże pokruszyć, zalać podgrzanym mlekiem i wymieszać z łyżką cukru. Odstawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Jajka roztrzepać z cukrem. Dodać drożdże i roztopiony tłuszcz. Wsypać mąkę i wyrobić. Odstawić, przykryte, aż podwoi objętość.
Rabarbar obrać i pokroić na ok. 2 centymetrowe paseczki. Cukier puder zagotować z łyżką wody. Dodać rabarbar, trzymać na ogniu kilka minut. Odstawić do wystygnięcia.
Przygotować kruszonkę: masło zagnieść z mąką i cukrem na drobne grudki.
Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić krótko ponownie. Następnie uformować drożdżówki o dowolnym kształcie. Nałożyć rabarbar wraz z odrobiną powstałego syropu. Po wierzchu posypać kruszonką.
Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/05/Drozdzowki-z-rabarbarem.html