Wykonanie
Składniki1 szklanka
mleka1 szklanka
cukru1 kostka
masła (200 g)4
jajka50 g świeżych
drożdży4 szklanki
mąki pszennej tortowej lub do wypieków
drożdżowych lub białej (jasnej)
mąki orkiszowej typ 550Kruszonka:75 g
cukru75 g
masła150 g
mąki pszennejoraz:600 - 700 g
rabarbaru lub
truskawek (lub najlepiej pół na pół)
cukier puderPrzygotowanieDużą formę o wymiarach około 28 x 39 cm (ledwie
mieści się w piekarniku) posmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, papier też posmarować
masłem. Do rondelka wlać
mleko, dodać
cukier i pokrojone na kawałki
masło. Cały czas mieszając podgrzewać na średnim ogniu aż
masło i
cukier się rozpuszczą. Przelać do większej miski i zmiksować z
jajkami. Wkruszyć
drożdże do ciepłej masy i zmiksować. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny (blisko źródła ciepła, bez przeciągów), aż masa się spieni.Dodać przesianą
mąkę i wyrabiać (można miksować mikserem np. końcówkami do
ciasta drożdżowego, bo ciasto będzie rzadkie) przez 15 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się bardzo kleiło. Nie wolno dodawać więcej
mąki! Ciasto wyłożyć do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadzić.W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) oraz pokroić
rabarbar na 1/2 cm kawałki (
truskawki pokroić na ćwiartki). Przygotować kruszonkę: na patelni rozpuścić
masło z
cukrem. Gdy
masło zacznie się gotować przy brzegach patelni dodać
mąkę i wymieszać. Odstawić z ognia i wyłożyć masę do miski. Na ciasto wyłożyć
rabarbar a następnie rozsypać przestudzoną kruszonkę.Do nagrzanego piekarnika wstawić blachę z
ciastem, drzwiczki otworzyć na oścież i podgrzewać tak ciasto przez 20 minut (w tym czasie urośnie). Następnie zamknąć piekarnik i piec przez 25 minut aż brzegi ciasta lekko się zrumienią na złoty kolor, wówczas sprawdzić patyczkiem środek ciasta - patyczek powinien być suchy. Po upieczeniu ciasto może
mieć nierówną powierzchnię, być nieco pofalowane. Posypać
cukrem pudrem i przestudzić przed pokrojeniem.