ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Za oknem robi się już coraz cieplej...
Pojawia się coraz więcej pysznych owoców, z których grzechem byłoby nie zrobić pysznego ciasta!
Dzisiaj przedstawiam Wam kolejny przepis na ciasto drożdżowe,
które pięknie wyrasta i wybornie smakuje.
Dzisiaj propozycja z rabarbarem, truskawkami i kruszonką.
Pycha! :-)
Potrzebujemy (blaszka rozmiar ok. 39 x 25 cm):
500 g mąki pszennej
150 g cukru
1 szklanka mleka
100 g masła
30 g świeżych drożdży
2 jajka
szczypta soli
łącznie ok. 700 g owoców: rabarbaru i truskawek
Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru pudru
50 g masła
Krok po kroku:
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Rabarbar i truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Masło rozpuszczamy z pozostałą 1/2 szklanki mleka. Lekko studzimy.
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, masę jajeczną oraz masło z mlekiem.Zagniatamy ciasto przez ok. 10 minut, do momentu aż będzie odchodziło od rąk.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Na wierzchu układamy owoce i odstawiamy blachę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 - 1,5 godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 ◦C.
Kruszonka: zagniatamy mąkę, cukier puder i miękkie masło aż wszystkie składniki dobrze się połączą i powstaną grudki. Gotową kruszonką posypujemy wyrośnięte ciasto.
Pieczemy przez 45-50 minut.
Po wystudzeniu ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :-)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2016/05/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem.html