Wykonanie
Za oknem robi się już coraz cieplej...Pojawia się coraz więcej pysznych
owoców, z których grzechem byłoby nie zrobić pysznego ciasta!Dzisiaj przedstawiam Wam kolejny przepis na
ciasto drożdżowe,które pięknie wyrasta i wybornie smakuje.Dzisiaj propozycja z
rabarbarem,
truskawkami i kruszonką.Pycha! :-)
Potrzebujemy (blaszka rozmiar ok. 39 x 25 cm):500 g
mąki pszennej150 g
cukru1 szklanka
mleka100 g
masła30 g świeżych
drożdży2
jajkaszczypta
soliłącznie ok. 700 g
owoców:
rabarbaru i
truskawekKruszonka:100 g
mąki50 g
cukru pudru50 g
masłaKrok po kroku:
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego
mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Rabarbar i
truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Masło rozpuszczamy z pozostałą 1/2 szklanki
mleka. Lekko studzimy.
Jajka z
cukrem ubijamy na puszystą masę.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
sól, wyrośnięte
drożdże, masę jajeczną oraz
masło z
mlekiem.Zagniatamy ciasto przez ok. 10 minut, do momentu aż będzie odchodziło od rąk.Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. Na wierzchu układamy
owoce i odstawiamy blachę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 - 1,5 godziny.Rozgrzewamy piekarnik do 180 ◦C.Kruszonka: zagniatamy
mąkę,
cukier puder i miękkie
masło aż wszystkie składniki dobrze się połączą i powstaną grudki. Gotową kruszonką posypujemy wyrośnięte ciasto.Pieczemy przez 45-50 minut.Po wystudzeniu ciasto można dodatkowo posypać
cukrem pudrem.Smacznego! :-)