ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe niestaranne bułeczki rabarbarowe

Drożdżowe niestaranne bułeczki rabarbarowe

nazwa

Wykonanie

Racuszki z rabarbarem tak mi smakowały, że postanowiłam zrobić coś jeszcze na słodko-kwaśno. Zostały mi dwie gałązki rabarbaru więc wykorzystałam je do drożdżowych bułeczek rabarbarowych.
Składniki:
2 gałązki rabarbaru
310 gramów mąki pszennej
110 ml mleka
15 gramów drożdży
3 łyżeczki cukru
1 jajko
30 gramów masła
250 ml oleju
4 łyżeczki cukru
cukier puder
Rabarbar pokroić na plasterki, posłodzić i odstawić na bok
Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne. Potrwa to ok. 1-2 minut
Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto razem z rozrobionymi drożdżami i wymieszać
Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia przykrywając ściereczką
Nastawić piekarnik na 180 st. C (mój z termoobiegiem)
Po wyrośnięciu ciasto zwinąć w rulon, odrywać go po kawałku, formować kulki i rozwałkowywać
Na środku układać po kilka plasterków rabarbaru i formować niestaranne bułeczki
Piec ok. 20-25 minut
Posypać cukrem pudrem
Smacznego :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/06/drozdzowe-niestarane-bueczki-rabarbarowe.html