Wykonanie
Racuszki z
rabarbarem tak mi smakowały, że postanowiłam zrobić coś jeszcze na słodko-kwaśno. Zostały mi dwie gałązki
rabarbaru więc wykorzystałam je do
drożdżowych bułeczek
rabarbarowych.
Składniki:2 gałązki
rabarbaru310 gramów
mąki pszennej110 ml
mleka15 gramów
drożdży3 łyżeczki
cukru1
jajko30 gramów
masła250 ml
oleju4 łyżeczki
cukrucukier puderRabarbar pokroić na plasterki, posłodzić i odstawić na bok
Drożdże wymieszać z
cukrem aż będą płynne. Potrwa to ok. 1-2 minutDo miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto razem z rozrobionymi
drożdżami i wymieszaćOdstawić na 30 minut do wyrośnięcia przykrywając ściereczkąNastawić piekarnik na 180 st. C (mój z termoobiegiem)Po wyrośnięciu ciasto zwinąć w rulon, odrywać go po kawałku, formować kulki i rozwałkowywaćNa środku układać po kilka plasterków
rabarbaru i formować niestaranne bułeczkiPiec ok. 20-25 minutPosypać
cukrem pudremSmacznego :)