Zupa serowa z brokułami

nazwa

Wykonanie

Czas przygotowania: 15minut
Czas gotowania: 30minut
Przez Marzena 29 maja 2015
Nie wiem jaka historia wiąże się z tą zupą i kto ją wymyślił, ale wiem jedno, w USA jest naprawdę popularna. Wiąże się to zapewne z genialnym połączniem kremowej konsystencji sera z delikatnie ugotowanymi brokułami.
Zapewniam, że ta zupa już po pierwszym razie zagości na stałe w waszym menu. Dzisiaj, u nas w przepysznej wersj wegańskiej.
Składniki
brokuły - 0,5 kg
czosnek - 2 ząbki
marchewka (obrana i pokrojona w kostkę) - 1 1/2 szklanki
ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę) - 1 1/4 szklanki
majonez roślinny - 1 łyżka
nerkowce - 1/2 szklanki
sól - 1/2 łyżeczki
przyprawa warzywna - 1 łyżeczka
bulion warzywny - 3 1/2 szklanki
mała cebula - 1
płatki drożdżowe - 4 łyżki czubate
ugotowane brokuły - 4 szkalnki
Instrukcje
1. Marchewkę, cebulę i ziemniaki gotujemy w bulionie warzywnym z przyprawami, dodając na koniec gotowania nerkowce. Następnie całość miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
2. Do zmiksowanej masy dodajemy ugotowane, pokrojone brokuły i mieszamy. Podajemy z chlebem czosnkowym.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/zupa-serowa-z-brokulami