Wykonanie

Znacie klasyczną, gęstą zupę o smaku
brokuła i
sera cheddar? U nas króluje jej zdrowsza, choć równie pyszna wersja! Jest kremowa, delikatnie serowa, sycąca i bardzo prosta w przygotowaniu. Jako bazy, możecie użyć dowolnego
bulionu, np. tego na bazie domowych
kostek rosołowych, można ją doprawić pod swój smak i z powodzeniem zmieniać proporcje. Sprawdzi się tu
brokuł świeży, ale także mrożony, więc można ją przygotować o każdej
porze roku!Porcje: 4-6 porcjiSkładniki►
ziemniaki [500 g]►
brokuły (świeże lub mrożone) [500 g]►
mleczko kokosowe [400 ml / 1 puszka]►
płatki drożdżowe lub
parmezan [4 łyżki]Dodatkowo:►
bulion warzywny [2 l]►
czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]►
sól i
pieprz [do smaku]PrzygotowanieObrane, umyte i pokrojone w kostkę
ziemniaki oraz umyte i pokrojone
brokuły zalać
bulionem i gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (ok. 20-30 min).Po upływie tego czasu, dodać
mleczko kokosowe,
płatki drożdżowe i zamieszać.Doprawić do smaku.Zupa jest już gotowa, ale by była bardziej kremowa można krótko zmiksować ją blenderem ręcznym, aby część była zblendowana, a część nadal w kawałkach.Smacznego!