Wykonanie
Dzisiaj przepis na pyszny, bezglutenowy i wegański mac and cheese ! Do tego dodatek
brokuła - coś pysznego! Sos
serowy nie zawiera grama
sera ani mleka/śmietany itp Jest idealny.Jeśli nie jesteście osobą na diecie bezglutenowej, śmiało możecie wykorzystać w tym przepisie zwykły
makaron - idealnie będzie pasować
makaron w kształcie kolanek, kokardek czy tak jak tutaj -penne. Sam sos
serowy idealnie nada się również do nachiosów czy do zapiekanek
serowych. Spróbujcie!

Składniki (na 4-5 porcji):- 75g
nerkowców- 1 duży
ziemniak (lub 2 średnie)- 1 średniej wielkości
marchewka- 1
cebula- 3-4 ząbki
czosnku- odrobina papryczki habanero (opcjonalnie wg smaku)- 5 łyżek
płatków drożdżowych (bezglutenowych)- 1/4-1/3 płaskiej łyżeczki
gałki muszkatołowej-
sól,
pieprz do smaku,
papryka ostra- 1 łyżka
oleju kokosowego lub
oliwy-
brokuł ugotowany na parze (połówka mniejszej główki)-
makaron (bezglutenowy)
Nerkowce zalać ciepłą
wodą i odstawić.
Ziemniaki i
marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zalać
wodą (tak aby zakrywały warzywa) i ugotować do miękkości. Przecedzić (nie wylewając
wody - przyda się do sosu).
Cebulę pokroić w plasterki. Podsmażyć z
czosnkiem i papryczką na złoto na
oleju kokosowym (lub innym tłuszczu).Ugotowane
ziemniaki i
marchewkę, razem z odcedzonymi
orzechami nerkowca,
cebulą i
czosnkiem umieścić w dzbanku/kielichu blendera. Dodać
płatki drożdżowe (nadadzą
serowy posmak),
sól,
pieprz i
gałkę muszkatołową. Zalać pozostałą
wodą po gotowaniu warzyw i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. W razie, gdyby masa była za gęsta dolać przegotowanej
wody.
Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i wsypać do garnka w którym się gotował. Dodać sos
serowy i
brokuła. Podgrzewając dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.Przed podaniem, opcjonalnie posypać uprażonymi
pestkami dyni.Smacznego!*przepis z moimi modyfikacjami pochodzi z bloga erVegan