Wykonanie
Szybki, letni obiad albo kolacja. Nasza wersja była o tyle wspaniała, że
cukinie i
zioła zrywaliśmy w ogródku, a musicie przyznać, że nie ma nic przyjemniejszego niż zajadanie świeżutkich warzyw. Danie możecie odchudzić używając
razowego makaronu (my akurat nie mieliśmy) i pozbywając się
sera (chociaż tego akurat nie polecam).
Składniki (na kilka sporych porcji):1
cukinia (u nas pół zielonej i 1żółta)1 – 2
papryki2 – 3
pomidory2
cebuleKilka różyczek
brokułu200 g
makaronuTymianek (3 – 4 gałązki)
Bazylia (liście z 1 gałązki)
Oregano (2 – 3 gałązki)1 – 2 kule
mozzarelli lub kawałek
żółtego seraSól,
pieprzOdrobina
olejuWykonanie:
Makaron ugotować al dente.
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie
oleju.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
Cukinie można obrać ze skórki. Warzywa pokroić w kostkę. Z
brokułu odkroić twarde części o zostawić same różyczki. Ugotowany
makaron odcedzić. Naczynie do zapiekania delikatnie posmarować
olejem.
Makaron wymieszać z pokrojonymi warzywami i zeszkloną
cebulą. Zostawić 2 gałązki
tymianku i 1
oregano i dodać do warzyw i
makaronu w całości. Z pozostałych gałązek oberwać listki. Liście
bazylii porwać.
Zioła dodać do warzyw i wymieszać. Doprawić odrobiną
soli i
pieprzem. Na wierzch położyć plastry
mozzarelli (lub zetrzeć
żółty ser). Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 25 – 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać przez około 5 minut.