ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z cukinią

Zapiekanka z cukinią

nazwa

Wykonanie

Szybki, letni obiad albo kolacja. Nasza wersja była o tyle wspaniała, że cukinie i zioła zrywaliśmy w ogródku, a musicie przyznać, że nie ma nic przyjemniejszego niż zajadanie świeżutkich warzyw. Danie możecie odchudzić używając razowego makaronu (my akurat nie mieliśmy) i pozbywając się sera (chociaż tego akurat nie polecam).
Składniki (na kilka sporych porcji):
1 cukinia (u nas pół zielonej i 1żółta)
1 – 2 papryki
2 – 3 pomidory
2 cebule
Kilka różyczek brokułu
200 g makaronu
Tymianek (3 – 4 gałązki)
Bazylia (liście z 1 gałązki)
Oregano (2 – 3 gałązki)
1 – 2 kule mozzarelli lub kawałek żółtego sera
Sól, pieprz
Odrobina oleju
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cukinie można obrać ze skórki. Warzywa pokroić w kostkę. Z brokułu odkroić twarde części o zostawić same różyczki. Ugotowany makaron odcedzić. Naczynie do zapiekania delikatnie posmarować olejem. Makaron wymieszać z pokrojonymi warzywami i zeszkloną cebulą. Zostawić 2 gałązki tymianku i 1 oregano i dodać do warzyw i makaronu w całości. Z pozostałych gałązek oberwać listki. Liście bazylii porwać. Zioła dodać do warzyw i wymieszać. Doprawić odrobiną soli i pieprzem. Na wierzch położyć plastry mozzarelli (lub zetrzeć żółty ser). Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 25 – 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać przez około 5 minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/07/Zapiekanka-z-cukinia-1.html