ßßß
Składniki (na kilka sporych porcji):1 cukinia (u nas pół zielonej i 1żółta)1 – 2 papryki2 – 3 pomidory2 cebuleKilka różyczek brokułu200 g makaronuTymianek (3 – 4 gałązki)Bazylia (liście z 1 gałązki)Oregano (2 – 3 gałązki)1 – 2 kule mozzarelli lub kawałek żółtego seraSól, pieprzOdrobina olejuWykonanie:Makaron ugotować al dente. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cukinie można obrać ze skórki. Warzywa pokroić w kostkę. Z brokułu odkroić twarde części o zostawić same różyczki. Ugotowany makaron odcedzić. Naczynie do zapiekania delikatnie posmarować olejem. Makaron wymieszać z pokrojonymi warzywami i zeszkloną cebulą. Zostawić 2 gałązki tymianku i 1 oregano i dodać do warzyw i makaronu w całości. Z pozostałych gałązek oberwać listki. Liście bazylii porwać. Zioła dodać do warzyw i wymieszać. Doprawić odrobiną soli i pieprzem. Na wierzch położyć plastry mozzarelli (lub zetrzeć żółty ser). Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 25 – 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać przez około 5 minut.