Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
szynka bez kości 2,5 kilogramów
sól 5 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowychsaletra spożywcza 1 łyżek deserowych
kminek 1 łyżek deserowych
czosnek granulowany 1 łyżek deserowych
gorczyca 1 łyżek deserowych
pieprz 5 ziarna
ziele angielskie 5 ziarna
liść laurowy 3 sztuk
miód 3 łyżek stołowych
musztarda 3 łyżek stołowych
włoszczyzna 1 sztukWykonanie:
Przyprawy utłuc i wymieszać z
solą. Połowa natrzeć umyte, osuszone
mięso i wstawić do lodówki. Drugiego dnia zagotować 2 litry
wody z resztą przypraw. gdy ostygnie, wsypać saletrę i zalać
mięso tak, by całe było zakryte. Odstawić w temperaturze do 8 stopni na 4 dni.
Szynkę codziennie przewracać.Wyjęte z zalewy
mięso zostawić na godzinę w temperaturze pokojowej, by obeschło.W dużym garnku ugotować
wywar z oczyszczonej
włoszczyzny. Sznurkiem wędliniarskim obwiązać
szynkę i włożyć do garnka,
szynka musi być przykryta
wodą. zmniejszyć ogień,
woda nie powinna wrzeć i parzyć
szynkę 30 minut. Gaz wyłączyć i pozostawić
mięso w garnku, pod przykryciem, aż
woda wystygnie. Z
wywaru wyjąć
mięso, osuszyć i natrzeć
miodem wymieszanym z
musztardą. Piec w piekarniku 2 godziny w 180 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: