ßßß Cookit - przepis na Szynka peklowana

Szynka peklowana

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
szynka bez kości 2,5 kilogramów
sól 5 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
saletra spożywcza 1 łyżek deserowych
kminek 1 łyżek deserowych
czosnek granulowany 1 łyżek deserowych
gorczyca 1 łyżek deserowych
pieprz 5 ziarna
ziele angielskie 5 ziarna
liść laurowy 3 sztuk
miód 3 łyżek stołowych
musztarda 3 łyżek stołowych
włoszczyzna 1 sztuk
Wykonanie:
Przyprawy utłuc i wymieszać z solą. Połowa natrzeć umyte, osuszone mięso i wstawić do lodówki. Drugiego dnia zagotować 2 litry wody z resztą przypraw. gdy ostygnie, wsypać saletrę i zalać mięso tak, by całe było zakryte. Odstawić w temperaturze do 8 stopni na 4 dni. Szynkę codziennie przewracać.
Wyjęte z zalewy mięso zostawić na godzinę w temperaturze pokojowej, by obeschło.
W dużym garnku ugotować wywar z oczyszczonej włoszczyzny. Sznurkiem wędliniarskim obwiązać szynkę i włożyć do garnka, szynka musi być przykryta wodą. zmniejszyć ogień, woda nie powinna wrzeć i parzyć szynkę 30 minut. Gaz wyłączyć i pozostawić mięso w garnku, pod przykryciem, aż woda wystygnie. Z wywaru wyjąć mięso, osuszyć i natrzeć miodem wymieszanym z musztardą. Piec w piekarniku 2 godziny w 180 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12199/Szynka-peklowana