ßßß Cookit - przepis na Ogórki w zalewie musztardowo - miodowej

Ogórki w zalewie musztardowo - miodowej

nazwa

Wykonanie

Mam nadzieję, że Was nie zanudzę przetworami, ale koniecznie muszę zapisać ten przepis. Ogórki są pyszne! Gdyby nie brak miejsca na kolejne słoiki to z pewnością przygotowałabym ich więcej! Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 4 kg ogórków gruntowych
- główka czosnku
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki musztardy kremskiej
- 3 łyżki soli
- gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy
PRZYGOTOWANIE:
Ogórki kroimy na cztery części. W garnku przygotowujemy zalewę: wodę, ocet, cukier, sól, miód oraz musztardę zagotowujemy. Do wyparzonych słoików układamy ząbek czosnku, łyżeczkę gorczycy, ziele angielskie oraz liść laurowy. Układamy pokrojone ogórki po czym zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy w wodzie ok 15 min. od zagotowania. Układamy na ściereczce wieczkiem do dołu aż do wystygnięcia. Gotowe do spożycia po kilku dniach. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2014/09/ogorki-w-zalewie-musztardowo-miodowej.html