Wykonanie
Mam nadzieję, że Was nie zanudzę
przetworami, ale koniecznie muszę zapisać ten przepis.
Ogórki są pyszne! Gdyby nie brak miejsca na kolejne słoiki to z pewnością przygotowałabym ich więcej! Zapraszam!
SKŁADNIKI:- 4 kg
ogórków gruntowych- główka
czosnku- 5 szklanek
wody- 1 szklanka
octu 10%- 1 szklanka
cukru- 4 łyżki
miodu- 4 łyżki
musztardy kremskiej- 3 łyżki
soli-
gorczyca,
ziele angielskie,
liść laurowyPRZYGOTOWANIE:
Ogórki kroimy na cztery części. W garnku przygotowujemy zalewę:
wodę,
ocet,
cukier,
sól,
miód oraz
musztardę zagotowujemy. Do wyparzonych słoików układamy ząbek
czosnku, łyżeczkę
gorczycy,
ziele angielskie oraz
liść laurowy. Układamy pokrojone
ogórki po czym zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy w wodzie ok 15 min. od zagotowania. Układamy na ściereczce wieczkiem do dołu aż do wystygnięcia. Gotowe do spożycia po kilku dniach. Smacznego!