Wykonanie
Dawno nie pojawiło się na blogu nic
mięsnego. Zbliżająca się Wielkanoc to dobra okazja by to zmienić. Soczysta
szynka o korzenno-słodkim aromacie będzie doskonałą ozdobą świątecznego stołu. To od Was zależy, czy zaserwujecie ją w towarzystwie
ziemniaków i sosu, jako danie główne, czy też pokroicie w cienkie plastry i podacie ją jako
wędlinę. Jej delikatne
mięso idealnie komponuje się z chrupiącą skórką powstałą na bazie glazury z
powideł śliwkowych, melasy oraz
musztardy. Każdy kęs zachęca do tego, aby sięgnąć po kolejny kawałeczek, przygotujcie, zatem większą porcję, tak, aby starczyło dla wszystkich domowników.
Składniki:
szynka bez kości (około 1 kg)pęczek
włoszczyzny2 łyżki stołowe
powideł śliwkowych1 stołowa łyżka melasy (można zastąpić
miodem)2 łyżeczki
musztardy2
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiego4 ziarna
pieprzusólPrzygotowanie:
Włoszczyznę płuczemy, obieramy i gotujemy wraz z
szynką i
przyprawami (
liściem laurowym,
zielem angielskim oraz
pieprzem) na wolnym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie
mięso wyciągamy i osuszamy.
Wywar wraz z warzywami wykorzystujemy do przygotowania sosu lub dowolnej zupy.Wierzch
szynki nacinamy na krzyż
ostrym nożem, nacieramy
solą. Przygotowujemy glazurę. Na patelni umieszczamy
powidła śliwkowe,
miód,
musztardę oraz odrobinę
wody. Całość dokładnie mieszamy i krótko podgrzewamy, rozsmarowujemy na
mięsie za pomocą pędzelka. W przestrzenie po nacięciach wbijamy dość gęsto
goździki.Tak przygotowaną
szynkę układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Pieczemy bez przykrycia w temperaturze 170 stopni przez około 30-40 minut.
Szynka jest gotowa, gdy jej skórka ładnie się zarumieni.Po upieczeniu
szynkę podajemy jako danie główne wraz z sosem lub po wystudzeniu jako
wędlinę.Smacznego!