Wykonanie
O wyższości
pieczonych mięs nad kupnymi
wędlinami nikogo chyba nie trzeba przekonywać tym bardziej że może być wykorzystana w dwojaki sposób, jako pieczeń na obiad i jako
wędlina, a także można ją przyprawić tak jak lubimy oraz upiec lub ugotować.Składniki1,4kg
schabupo 1 łyżeczce ulubionych przypraw u mnie były to
sól,
pieprz,
papryka, czubrica zielona,
miód,
musztarda z widocznymi ziarenkami, 2
listki laurowe, po 3 ziarenka jałowca i
ziela angielskiegorękaw do pieczenia
Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem z przypraw robimy mieszankę i nacieramy nią
schab owijamy go szczelnie folią aluminiową i zamykamy w lodówce na co najmniej 24 godz. po tym czasie przekładamy
schab do rękawa foliowego nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy 1 godzinę i 40 minut. Po upieczeniu czekamy aż
mięsko całkiem wystygnie.