Wykonanie
Składniki3 - 4 porcje1 kg
ziemniaków4 łyżki
oliwy extra vergine1 łyżeczka
suszonego oreganolistki z 1 gałązki
rozmarynu, posiekanego1/2 łyżeczki skórki startej z 1
cytrynyokoło 1/2 szklanki drobno startego
parmezanusól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 220 stopni C. Dno blaszki o wymiarach minimum 20 x 30 cm posmarować 1 łyżką
oliwy extra vergine.
Ziemniaki obrać, pokroić na około 2 - 3 cm kawałki, przepłukać, włożyć do garnka, zalać zimną
wodą, posolić i zagotować.
Ziemniaki gotować przez około 5 minut, następnie odcedzić, odparować i przełożyć do blaszki.
Ziemniaki posypać
suszonym oregano,
rozmarynem,
skórką cytrynową, świeżo zmielonym
czarnym pieprzem i
solą do smaku, skropić resztą
oliwy extra vergine i delikatnie wymieszać dłońmi.Posypać
parmezanem i jeszcze raz delikatnie przemieszać tak aby większość posypki znalazła się na ziemniakach. Wstawić do piekarnika i piec przez około 35 - 45 minut, aż
ziemniaki będą ładnie zrumienione. W trakcie pieczenia ziemniaczki raz przewrócić na drugą stronę.Propozycja podaniaNp. do klopsików szwedzkich.