ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki z pieca w parmezanowej panierce

Ziemniaki z pieca w parmezanowej panierce

nazwa

Wykonanie

Składniki
3 - 4 porcje
1 kg ziemniaków
4 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżeczka suszonego oregano
listki z 1 gałązki rozmarynu, posiekanego
1/2 łyżeczki skórki startej z 1 cytryny
około 1/2 szklanki drobno startego parmezanu
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Dno blaszki o wymiarach minimum 20 x 30 cm posmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Ziemniaki obrać, pokroić na około 2 - 3 cm kawałki, przepłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i zagotować.
Ziemniaki gotować przez około 5 minut, następnie odcedzić, odparować i przełożyć do blaszki. Ziemniaki posypać suszonym oregano, rozmarynem, skórką cytrynową, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą do smaku, skropić resztą oliwy extra vergine i delikatnie wymieszać dłońmi.
Posypać parmezanem i jeszcze raz delikatnie przemieszać tak aby większość posypki znalazła się na ziemniakach. Wstawić do piekarnika i piec przez około 35 - 45 minut, aż ziemniaki będą ładnie zrumienione. W trakcie pieczenia ziemniaczki raz przewrócić na drugą stronę.
Propozycja podania
Np. do klopsików szwedzkich.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ziemniaki/ziemniaki_z_pieca_z_parmezanem/przepis.html