ßßß Cookit - przepis na Filet z łososia pieczony - przepis podstawowy

Filet z łososia pieczony - przepis podstawowy

nazwa

Wykonanie

Ł oso ś pieczony to proste i jednocze ś nie wykwintne danie na imprez ę, elegancki obiad, święta, kolacj ę w gronie przyjació ł . Filet z ł ososia w marynacie z oliwy, soku z cytryny i ze ś wie ż ym rozmarynem zawsze si ę udaj e ... .
Pieczony ł oso ś jest od zawsze moim faworytem w kuchni - uwielbiam jego ró ż owy kolor i delikatny smak. Podaj ę go z warzywami, np. szparagami, broku ł ami, sa ł at ą rzymsk ą, ...itp. oraz kieliszkiem dobrze sch ł odzonego wytrawnego szampana ....
Sk ładniki na 4 osoby:
kawa łek świeżego fileta z łososia ok. 800g (bez sk óry)
1 i 1/2 łyżki soli morskiej gruboziarnistej
2 łyżeczki suszonego oregano
2 -3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
sok z 1 cytryny
świeże gałązki rozmarynu - do dekoracji
Przygotowanie :
Przygotuj ryb ę : łososia opłucz, podziel ostrym nożem na cztery równe steki, następnie przeł ó ż do brytfanny. Z oliwy, soku z cytryny, soli i oregano zr ób marynat ę, polej łososia, przykryj folią i odstaw na 1-2 godziny. Piec nastaw na 250°C. Jak si ę rozgrzeje, wł ó ż łososia. Czas pieczenia ok. 30-35 min. Łosoś musi się dobrze upiec, nie może być surowy w środku. W razie potrzeby, przedł ó ż czas pieczenia o kolejne 5-7 minut.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/08/filet-z-ososia-pieczony-przepis.html