Wykonanie
Ł oso ś pieczony to proste i jednocze ś nie wykwintne danie na imprez ę, elegancki obiad, święta, kolacj ę w gronie przyjació ł . Filet z ł
ososia w marynacie z
oliwy,
soku z cytryny i ze ś wie ż ym
rozmarynem zawsze si ę udaj e ... .Pieczony ł oso ś jest od zawsze moim faworytem w kuchni - uwielbiam jego ró ż owy kolor i delikatny smak. Podaj ę go z warzywami, np.
szparagami, broku ł ami, sa ł at ą rzymsk ą, ...itp. oraz kieliszkiem dobrze sch ł odzonego
wytrawnego szampana ....Sk ładniki na 4 osoby:
kawa łek świeżego fileta z
łososia ok. 800g (bez sk óry)1 i 1/2 łyżki
soli morskiej gruboziarnistej2 łyżeczki
suszonego oregano2 -3 łyżki
oliwy z oliwek extra virginsok z 1
cytrynyświeże gałązki
rozmarynu - do dekoracjiPrzygotowanie :Przygotuj ryb ę :
łososia opłucz, podziel
ostrym nożem na cztery równe
steki, następnie przeł ó ż do brytfanny. Z
oliwy,
soku z cytryny,
soli i
oregano zr ób marynat ę, polej
łososia, przykryj folią i odstaw na 1-2 godziny. Piec nastaw na 250°C. Jak si ę rozgrzeje, wł ó ż
łososia. Czas pieczenia ok. 30-35 min.
Łosoś musi się dobrze upiec, nie może być surowy w środku. W razie potrzeby, przedł ó ż czas pieczenia o kolejne 5-7 minut.