Wykonanie
Ziemniaczki z pieca
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 10 marca 2014 r.
Ziemniaki dotarły do Europy w XVI wieku z ziem zamieszkanych przez Inków, jednak ich walory smakowe nie znalazły niestety wielu entuzjastów. Hiszpanie uznali je za praktycznie niejadalne. Francuzi doszukiwali się powiązania pomiędzy spożyciem
ziemniaków, a występowaniem rozmaitych chorób, a Włosi traktowali jako rośliny ozdobne - wieludostojników papieskich, ziemniaczanymi kwiatami ozdabiało swoje szaty. Jan III Sobieski przywiózł ukochanej Marysieńce te kwiaty od Leopolda I - cesarza Austrii. Bardziej przychylnie na
ziemniaki spoglądali Anglicy w drugiej połowie XVI wieku, kiedy ojczyznę Szekspira dotknęła klęska głodu, a bulwy ziemniaczane niejednemu uratowały wtedy życie. Warzywo to stopniowo zaczęło zdobywać sobie sympatyków. Zalety kulinarne
ziemniaków tak naprawdę na szerszą skalę zaczęto doceniać dopiero na początku XVII wieku. Z czasem zdominowały wręcz europejską kuchnię. Bardzo cenię
ziemniaki, jako dodatek do obiadu ze względu na ich wartości odżywcze ale również i smakowe. Lubię też eksperymentować i zmieniać sposób podania. Dlatego tym razem krótko je obgotowałam w wodzie,
potem posypałam ulubionymi
ziołami i
przyprawami,
skórką cytrynową,
parmezanem i wstawiłam do piekarnika. Po upieczeniu przede wszystkim urzeka aromat, który roznosi się po całym domu, ale również wygląd, bo mają złocistą, piękną barwę i chrupiącą skórkę. A smak sami musicie ocenić, dla mnie bomba! Atutem jest również kaloryczność;-) Podałam je z mielonymi klopsikami, z którymi świetnie się komponowały. Można je również zaserwować z
rybą, czy na przykład z
jajkiem sadzonym. Bardzo urzekł mnie ten przepis, bo jest tu czas na improwizację, dzięki której można stworzyć danie bardzo wyjątkowe, które konweniuje z naszymi gustami kulinarnymi.Ziemniaczki z pieca Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 9 marca .Rumiane ziemniaczki z pieca! Trudno oprzeć się ich chrupkiej konsystencji i niezwykłemu smakowi;-Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz.Liczba porcji: 3-4Składniki:Przepis zaadaptowany, nieznacznie zmieniony z "Kwestii Smaku".
ziemniaki : 1 kg
oliwa extra vergine : 4 łyżki
suszone oregano : 1 łyżeczkagałązka
rozmarynu (listki): 1starta
skórka z cytryny : 1
cytrynadrobno starty
parmezan : około 1/2 szklanki
sól morska : do smakuświeżo zmielony
pieprz : do smaku
papryka słodka : 1/2 łyżeczki
chili : 1/3 łyżeczkiPrzygotowanie:piekarnik nagrzewam do 220oCdno blaszki o wymiarach minimum 20*30 cm smaruję 1 łyżką
oliwy extra vergineziemniaki obieram, kroję na około 2-3 cm kawałki, płuczę, wkładam do garnka, zalewam zimną
wodą,
solę i doprowadzam do zagotowaniagotuję przez około 5 minut, następnie odcedzam, odparowuję i przekładam do blaszki
ziemniaki posypuję
suszonym oregano,
rozmarynem,
skórką cytrynową, świeżo zmielonym
czarnym pieprzem,
solą,
słodką papryką i
chili pieprz cayenne, które zaostrza smak potrawy i dodaje trochę egzotyki, kropię resztą
oliwy extra vergine i delikatnie mieszam dłońmiposypuję
parmezan i jeszcze raz delikatnie mieszam tak, aby większość posypki znalazła się na ziemniakach
wstawiam do piekarnika i piekę przez około 35-45 minut (zależy od piekarnika, piekłam 30 minut), aż
ziemniaki będą ładnie zrumienione w połowie pieczenia ziemniaczki przewracam na drugą stronę
Smacznego!