ßßß
Cookit - przepis na Kalafior zapiekany z jarmużem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Kalafior zapiekany z jarmużem
Składniki
Kalafior
Jarmuż
Suszona żurawina
Czerwona cebula
Sok z cytryny
Rozmaryn
Oliwa extra vergine
Sól
Pieprz
Białe wino
Mąka
Migdały
Orzechy nerkowca
Wiórki kokosowe
Olej
Kokos
Wykonanie
Składniki2 porcje600 g
kalafiora
2 liście fioletowego
jarmużu
lub 1 liść zielonego4 łyżki
suszonej żurawiny
1 mała
czerwona cebula
2 łyżki
soku z cytryny
2 gałązki
rozmarynu
3 łyżki
oliwy extra vergine
sól
i
pieprz
5 łyżek
białego wina
(opcjonalnie)Kruszonka:2 łyżki
mąki
kokosowej lub mielonych
migdałów
lub mielonych
orzechów nerkowca
2 łyżki
wiórków kokosowych
1 łyżka
oleju
kokosowego
PrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 200 stopni C. Do garnka żaroodpornego włożyć opłukane liście
jarmużu
(większe pokroić), dodać opłukanego
kalafiora
podzielonego na kilka mniejszych kawałków (ok. 4-5 różyczek).Posypać
żurawiną
, dodać obraną i pokrojoną na cząstki
czerwoną cebulę
, liście
rozmarynu
, doprawić
solą
i
pieprzem
, skropić
sokiem z cytryny
. Na dno garnka wlać
wino
.
Kalafiora
skropić
oliwą
, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut.W międzyczasie wymieszać
mąkę
kokosową
z wiórkami kokosowymi a na koniec rozetrzeć palcami z
olejem
kokosowym
. Garnek otworzyć, posypać kruszonką i zapiekać jeszcze przez ok. 7 minut bez przykrycia aż kruszonka się zrumieni.WskazówkiUpieczonego
kalafiora
można trzymać w lodówce, dodawać do
curry
i zup kremów np. dyniowej.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kalafior/pieczony_kalafior/przepis.html
Przepisy powiązane
Kalafior pieczony pod kokosową kruszonką
Kalafiory smażone w cieście
Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowym z rozmarynem
Nototenia smażona
Krem z kalafiora na mleku migdałowym
Składniki powiązane (0)