ßßß Cookit - przepis na Kalafior zapiekany z jarmużem

Kalafior zapiekany z jarmużem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
600 g kalafiora
2 liście fioletowego jarmużu lub 1 liść zielonego
4 łyżki suszonej żurawiny
1 mała czerwona cebula
2 łyżki soku z cytryny
2 gałązki rozmarynu
3 łyżki oliwy extra vergine
sól i pieprz
5 łyżek białego wina (opcjonalnie)
Kruszonka:
2 łyżki mąki kokosowej lub mielonych migdałów lub mielonych orzechów nerkowca
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Do garnka żaroodpornego włożyć opłukane liście jarmużu (większe pokroić), dodać opłukanego kalafiora podzielonego na kilka mniejszych kawałków (ok. 4-5 różyczek).
Posypać żurawiną, dodać obraną i pokrojoną na cząstki czerwoną cebulę, liście rozmarynu, doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Na dno garnka wlać wino. Kalafiora skropić oliwą, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut.
W międzyczasie wymieszać mąkę kokosową z wiórkami kokosowymi a na koniec rozetrzeć palcami z olejem kokosowym. Garnek otworzyć, posypać kruszonką i zapiekać jeszcze przez ok. 7 minut bez przykrycia aż kruszonka się zrumieni.
Wskazówki
Upieczonego kalafiora można trzymać w lodówce, dodawać do curry i zup kremów np. dyniowej.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kalafior/pieczony_kalafior/przepis.html