ßßß Cookit - przepis na Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowym z rozmarynem

Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowym z rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Polędwiczka to ta część mięsa wieprzowego, którą wykorzystuję najczęściej. Wypróbowałam już wiele różnych wersji, w różnych sosach, różnymi sposobami przygotowywaną ale najbardziej odpowiada mi duszona. Wczoraj na obiad zrobiłam polędwiczkę w sosie pomarańczowym. Sok trochę mi się wygotował ale aromat tartej skórki pomarańczowej pozostał i nadał temu daniu odpowiedni smak. Podałam z ryżem i sałatką z kapusty pekińskiej. Przepis pochodzi z sierpniowego numeru MG.
Składniki:
1 kg polędwiczek wieprzowych
czerwona cebula
skórka starta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
gałązki rozmarynu (użyłam suszonego)
sól, pieprz,
olej
Polędwiczki pokroić w kawałki, lekko rozgnieść, posypać solą i pieprzem i rozmarynem. Obsmażyć na oleju do zrumienienia. Zdjąć z patelni, przełożyć na talerz. Na olej po smażeniu mięsa wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, dusić aż zmięknie. Dorzucić skórkę z pomarańczy, dolać sok, dusić chwilę. Dodać polędwiczki i dusić aż będą miękkie. Dpobrze jest mieć pod ręką zapasowy sok, żęby podlać sos.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/08/Poledwiczka-wieprzowa-w-sosie-pomaranczowym-z.html