Wykonanie
Polędwiczka to ta część
mięsa wieprzowego, którą wykorzystuję najczęściej. Wypróbowałam już wiele różnych wersji, w różnych sosach, różnymi sposobami przygotowywaną ale najbardziej odpowiada mi duszona. Wczoraj na obiad zrobiłam polędwiczkę w sosie
pomarańczowym. Sok trochę mi się wygotował ale aromat tartej
skórki pomarańczowej pozostał i nadał temu daniu odpowiedni smak. Podałam z
ryżem i
sałatką z
kapusty pekińskiej. Przepis pochodzi z sierpniowego numeru MG.
Składniki:1 kg polędwiczek wieprzowych
czerwona cebulaskórka starta z 1
pomarańczysok wyciśnięty z 1
pomarańczygałązki
rozmarynu (użyłam suszonego)
sól,
pieprz,
olejPolędwiczki pokroić w kawałki, lekko rozgnieść, posypać
solą i
pieprzem i
rozmarynem. Obsmażyć na
oleju do zrumienienia. Zdjąć z patelni, przełożyć na talerz. Na
olej po smażeniu
mięsa wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę, dusić aż zmięknie. Dorzucić skórkę z
pomarańczy, dolać sok, dusić chwilę. Dodać
polędwiczki i dusić aż będą miękkie. Dpobrze jest
mieć pod ręką zapasowy sok, żęby podlać sos.Smacznego:)