Wykonanie
Od kiedy znalazłam miejsce w którym
mogę kupić kotlety
schabowe z długą kostką, chętnie z tej możliwości korzystam. Zwłaszcza jeżeli
schab przeznaczony jest na grill. Dzisiaj kotlety w cytrusowej marynacie. Zostało mi trochę
oleju cytrynowo bazyliowego ( jest naprawdę smaczny i wyrazisty), postanowiłam zrobić marynatę do
mięsa własnie używając tego
oleju i
cytrusowych dodatków. Smacznie i prosto. Do tego
sałata i pieczone
ziemniaki i nic więcej nie potrzeba. Polecam.Jeżeli podobają się Wam takie kotlety -zajrzyjcie tutaj , też bardzo smaczna marynata
składniki2 kotlety
schabowe z kostką, gr. ok 2 cmmarynatasok z 1/2
pomarańczy3 ząbki
czosnku2 gałązki
rozmarynu2 - 3 łyżki
oleju kujawskiego
cytryna z
bazylią1/2 łyżeczki
pieprzu cytrynowegosólprzygotowanieKotlety opłukać i osuszyć.
Czosnek drobno posiekać lub zgnieść przez praskę. Do miseczki nalać
oliwę, sok z
pomarańczy , dodać posiekany
czosnek, posiekany
rozmaryn i
pieprz. Wymieszać. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć ze wszystkich stron posolone
mięso, odłożyć aby przeszło
smakami na co najmniej godzinę , a najlepiej kilka godzin. Smażyć na grillu, po kilka minut z każdej strony (ok 5 min z każdej), tak aby
mięso ładnie się zrumieniło. Smacznego!