Kalafior pieczony w piekarniku z jarmużem i szalotką pod pyszną kokosową kruszonką to wspaniały dodatek do obiadu. Towarzystwo żurawiny nadaje daniu lekko słodki posmak, który zdecydowanie podnosi walory smakowe całego dania. Po wzięciu pierwszego kęsa jedyne co mi się pojawiło w głowie to słowo: PYCHA!Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 3Czas przygotowania: 10 minut + 50 minut pieczeniaSkładniki:1 kalafior1 szalotkaGarść liści jarmużu5 łyżek białego wina4 łyżki suszonej żurawiny2 łyżki soku z cytryny2 łyżki oleju rzepakowego2 gałązki rozmarynuPrzyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sólKruszonka:2 łyżki mielonych migdałów2 łyżki wiórków kokosowych1 łyżka oleju rzepakowegoNa dno żaroodpornego naczynia wykładamy umyty i porwany jarmuż. Kalafior dzielimy na różyczki i układamy na liściach. Posypujemy żurawiną, obraną i pokrojoną w paseczki cebulą oraz przyprawami. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy rozmarynem. Na dno wlewamy wino, a z wierzchu skrapiamy olejem. Zamknięte naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 45 minut. Składniki kruszonki mieszamy w miseczce. Posypujemy upieczonego kalafiora. Wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut, aż kruszonka się ładnie zarumieni. Smacznego.Przed pieczeniem.Po upieczeniu.Z kokosową kruszonką.