ßßß Cookit - przepis na Kalafior pieczony pod kokosową kruszonką

Kalafior pieczony pod kokosową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Kalafior pieczony w piekarniku z jarmużem i szalotką pod pyszną kokosową kruszonką to wspaniały dodatek do obiadu. Towarzystwo żurawiny nadaje daniu lekko słodki posmak, który zdecydowanie podnosi walory smakowe całego dania. Po wzięciu pierwszego kęsa jedyne co mi się pojawiło w głowie to słowo: PYCHA!
Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.
Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 10 minut + 50 minut pieczenia
Składniki:
1 kalafior
1 szalotka
Garść liści jarmużu
5 łyżek białego wina
4 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju rzepakowego
2 gałązki rozmarynu
Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
Kruszonka:
2 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka oleju rzepakowego
Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy umyty i porwany jarmuż. Kalafior dzielimy na różyczki i układamy na liściach. Posypujemy żurawiną, obraną i pokrojoną w paseczki cebulą oraz przyprawami. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy rozmarynem. Na dno wlewamy wino, a z wierzchu skrapiamy olejem. Zamknięte naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 45 minut. Składniki kruszonki mieszamy w miseczce. Posypujemy upieczonego kalafiora. Wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut, aż kruszonka się ładnie zarumieni. Smacznego.
Przed pieczeniem.
Po upieczeniu.
Z kokosową kruszonką.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/05/kalafior-pieczony-pod-kokosowa-kruszonka.html