ßßß Cookit - przepis na Sałatka z grillowaną figą, szpinakiem i winogronami

Sałatka z grillowaną figą, szpinakiem i winogronami

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1 gruszka
kawałek gałązki rozmarynu
kilka winogron
2 garstki młodego szpinaku sałatkowego
kilka liści sałaty
kilka połówek orzechów włoskich
2 świeże figi
kawałeczek sera koziego lub innego ulubionego np. gorgonzola, roquefort
Dressing:
gęsty ocet balsamiczny lub 3 łyżki płynnego (zwykłego) octu balsamicznego + 1 łyżka miodu
winegret: 1 łyżka miodu, 2 łyżki oliwy extra vergine, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz
Przygotowanie
Gruszkę pokroić na 4 cząstki, położyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować z każdej strony aż pojawią się ciemne paski, w międzyczasie dodać rozmaryn. Długość grillowania gruszki zależy od tego jak bardzo jest dojrzała. W połowie grillowania dodać winogrona. Pod koniec grillowania dodać orzechy włoskie oraz pokrojone na ćwiartki figi. Grillować jeszcze przez około 2 minuty.
W międzyczasie opłukać sałatę i szpinak, osuszyć, włożyć do salaterek (większe liście sałaty porwać). Przygotować winegret mieszając składniki w miseczce.
Zgrillowane owoce wyłożyć na sałatę, skropić gęstym octem balsamicznym lub wlać ocet balsamiczny z miodem na patelnię grillową, zaraz po usunięciu składników, i po chwili podgrzewania wylać gęstniejący sos na sałatkę.
Posypać pokruszonym serem i polać winegretem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/figi_w_roli_glownej/salatka_z_grillowana_figa/przepis.html