Wykonanie
Składniki2 porcje1
gruszkakawałek gałązki
rozmarynukilka
winogron2 garstki młodego
szpinaku sałatkowegokilka liści
sałatykilka połówek
orzechów włoskich2
świeże figikawałeczek
sera koziego lub innego ulubionego np. gorgonzola,
roquefortDressing:gęsty
ocet balsamiczny lub 3 łyżki płynnego (zwykłego)
octu balsamicznego + 1 łyżka
mioduwinegret: 1 łyżka
miodu, 2 łyżki
oliwy extra vergine, 1 łyżka
soku z cytryny,
sól i
pieprzPrzygotowanie
Gruszkę pokroić na 4 cząstki, położyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować z każdej strony aż pojawią się ciemne paski, w międzyczasie dodać
rozmaryn. Długość grillowania
gruszki zależy od tego jak bardzo jest dojrzała. W połowie grillowania dodać
winogrona. Pod koniec grillowania dodać
orzechy włoskie oraz pokrojone na ćwiartki
figi. Grillować jeszcze przez około 2 minuty.W międzyczasie opłukać
sałatę i
szpinak, osuszyć, włożyć do salaterek (większe liście
sałaty porwać). Przygotować
winegret mieszając składniki w miseczce.Zgrillowane
owoce wyłożyć na
sałatę, skropić gęstym
octem balsamicznym lub wlać
ocet balsamiczny z
miodem na patelnię grillową, zaraz po usunięciu składników, i po chwili podgrzewania wylać gęstniejący sos na
sałatkę.Posypać pokruszonym
serem i polać
winegretem.