Składniki2 porcjesałata karbowana i młode listki szpinaku1 gruszka gotowana w grzanym winie1/3 szklanki borówki amerykańskiej1/2 świeżej pomarańczy2 łyżki orzechów włoskichGrzanki z bagietki:6 kromeczek bagietkimasło100 g serka koziego (roladki)Winegret:4 łyżeczki oliwy extra vergine4 łyżeczki syropu klonowego4 łyżeczki soku z cytrynysól i zmielony pieprz1/3 łyżeczki startej skórki z pomarańczy1/3 łyżeczki mielonego cynamonuPrzygotowanieGruszki w grzanym winie: do garnka wlać wino, włożyć dodatki (jak w tym przepisie) i zagotować. Dodać obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na ósemki gruszki (powinny być całe zanurzone w winie). Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Gotowe gruszki wyjąć na talerz, wino wykorzystać wedle uznania :-)Sałatę i szpinak opłukać, osuszyć, wyłożyć do talerzy. Dodać gruszki (jedną ćwiartkę można pozostawić do dekoracji w całości, resztę pokroić na kawałki).Dodać opłukaną i osuszoną borówkę oraz wyfiletowaną ze skórki oraz błonek pomarańczę.Posypać orzechami włoskimi zrumienionymi na suchej patelni.Obłożyć grzankami z bagietki: rozgrzać grill w piekarniku lub włączyć górną grzałkę na wysoką moc (około 230 stopni C). Kromeczki bagietki posmarować masłem, położyć plasterki sera koziego, położyć na blaszce i wstawić do piekarnika na najwyższą półkę (najbliżej źródła ciepła). Zapiekać przez około 2-3 minuty cały czas obserwując czy już są gotowe.