ßßß Cookit - przepis na Sałatka z roszponki z gruszką w syropie imbirowym i kozim serem

Sałatka z roszponki z gruszką w syropie imbirowym i kozim serem

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 - 2 porcje
garść roszponki
1/2 gruszki gotowanej w syropie imbirowym (z tego przepisu)
2 łyżki orzechów włoskich
6 plasterków koziego ser (roladki)
Winegret:
2 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
szczypta cynamonu
Do podania: bagietka
Przygotowanie
Roszponkę opłukać i osuszyć, włożyć do salaterek. Ugotować gruszki w syropie imbirowym, odcedzić i pokroić, przełożyć do salaterek z roszponką.
Orzechy włoskie połamać i zrumienić na suchej patelni, odłożyć. Na gorącą patelnię położyć plasterki sera koziego i szybko obsmażyć (jak zacznie się roztapiać zdjąć z patelni i włożyć do salaterek z sałatką).
Posypać orzechami i polać winegretem (składniki należy wymieszać w miseczce). Częścią winegretu można skropić bagietkę.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/gruszki/salatka_z_roszponki_z_kozim_serem_gruszka/przepis.html