Chcę dzisiaj podzielić się z Wami przepisem na bardzo smaczną sałatkę lub przekąskę z liści świeżego szpinaku. Bardzo mi ona pasuje do pieczonego łososia. Robi się ją bardzo szybko, i najważniejsze w niej jest to by była przygotowana tuż przed podaniem, wtedy jest najsmaczniejsza.składniki:250 g umytych i osuszonych liści szpinaku2 ząbki czosnku8-10 pomidorków koktajlowych2 łyżki pokrojonych drobniej orzechów włoskich1-2 łyżki soku z cytrynysólświeżo mielony pieprz3 łyżki oliwy extra vergineprzygotowanie:oliwę wlej na dużą patelnię, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, delikatnie podsmaż. dorzuć liście szpinaku, chwilkę przesmaż mieszając (2-3 minuty) i dodaj pokrojone na ćwiartki pomidory. całość wymieszaj, dodaj orzechy, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. gotuj jeszcze ok 1 minuty i danie gotowe. tak przygotowany szpinak podawać od razu.u nas dzisiaj szpinak wystąpił w duecie z pieczonym łososiem i dzikim ryżem.smacznego :)p.s. taki szpinak ja bardzo lubię również z położonym na nim jajem w koszulce, a do tego kieliszek białego wina. też polecam!