ßßß Cookit - przepis na Zupa dyniowa z szafranem

Zupa dyniowa z szafranem

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
1 kg dyni zważonej ze skórą*
1/2 cebuli
1 łyżka masła lub oliwy
około 2 - 3 szklanki bulionu jarzynowego
szczypta nitek szafranu
Grzybki do podania:
200 g grzybów (świeżych lub mrożonych grzybów leśnych np. podgrzybków, kurek, borowików, rydzy)
1 łyżka masła lub oliwy extra vergine
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka świeżego tymianku
Przygotowanie
Bulion zagotować z szafranem. Gotując bulion do tej zupy możemy dodać do niego kilka kawałków suszonych grzybków. Dynię umyć, wyjąć pestki, obkroić skórę (jeśli mamy dynię hokkaido, nie musimy jej obierać ze skórki). Pokroić w 1,5 cm kostkę.
W szerokim i większym garnku roztopić masło lub podgrzać oliwę, włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażać ją przez 1 minutę. Włożyć dynię, doprawić solą i obsmażyć dokładnie z każdej strony. Wlać 2 szklanki wywaru z jarzyn (lub w takiej ilości aby w całości przykrył dynię) i zagotować. Zeskrobać z dna ewentualne lekkie zrumienienia. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować pod przykryciem przez około 15 minut, do czasu aż dynia będzie całkowicie miękka.
Zupę zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby rozcieńczyć większą ilością wywaru. Podawać gorącą z grzybkami i tymiankiem.
Grzybki : oczyścić i w razie potrzeby opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić na kawałki. Na patelni roztopić masło lub podgrzać oliwę, dodać grzyby i na większym ogniu podsmażyć je co jakiś czas mieszając aż będą lekko zrumienione. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z tymiankiem.
Wskazówki
* Może być każda odmiana dyni. Ja użyłam dyni hokkaido, mocno pomarańczowej i słodkiej z gęstym i mączystym miąższem. Można ją gotować i jeść ze skórką. Inne odmiany dyni należy obrać.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/zupa_dyniowa_z_szafranem_grzybami/przepis.html