Wykonanie
Składniki1 - 2 porcjeCiasto160 ml ciepłej
wody20 g świeżych
drożdży* (lub 7 g suszonych instant)1 łyżeczka
cukru225 g
mąki pszennej + 1 łyżka do rozczynu**1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
oliwyDodatki
cukinia250 g
sera bleu (z niebieską pleśnią)1 łyżka roztartego różowego
pieprzupapryczka chili1 łyżka
oliwyPrzygotowanieDo ciepłej
wody wrzucić
drożdże, dodać
cukier, 1 łyżkę
mąki, odrobinę
soli, wymieszać i odstawić na około 15 minut aż rozczyn dobrze się spieni.
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól oraz cały rozczyn z
drożdży, wymieszać łyżką, wlać
oliwę i połączyć składniki w miękką kulę. Wyrabiać ciasto na stolnicy przez około 15 minut aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Uwaga : jeśli wyrabiamy ciasto mikserem np. końcówkami w kształcie spirali lub hakiem do
ciasta drożdżowego, dodajemy do ciasta 4 łyżki ciepłej
wody, wówczas ciasto będzie bardziej rzadkie i łatwiejsze do wyrobienia, dodatkowo po upieczeniu będzie delikatniejsze). Warto dodatkowo powyrabiać też ciasto ręką.Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na blat kuchenny w ciepłe miejsce na około 1 , 5 godziny. Ciasto około trzykrotnie zwiększy swoją objętość.Wyjąć wyrośnięte ciasto z miski i chwilę powyrabiać. Formę o wymiarach około 20 x 30 cm posmarować
oliwą, wyłożyć ciasto i palcami ugniatać je rozkładając po całej powierzchni blaszki. Odstawić na 1/2 godziny.
Cukinię i
ser pokroić na plasterki.
Czerwony pieprz rozetrzeć w miseczce. Na cieście ułożyć plasterki
sera, posypać
pieprzem, posiekaną
papryczką chili bez pestek, przykryć plasterkami
cukinii, doprawić ją
solą i skropić
oliwą. Odstawić na 15 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 220 stopni C. Piec przez 15 minut.Wskazówki*
drożdże należy wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały.** użyłam
mąki semoliny, ale może być dowolna np. tortowa lub do wypieków
drożdżowych.