ßßß Cookit - przepis na Focaccia z cukinią, serem bleu i różowym pieprzem

Focaccia z cukinią, serem bleu i różowym pieprzem

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 - 2 porcje
Ciasto
160 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży* (lub 7 g suszonych instant)
1 łyżeczka cukru
225 g mąki pszennej + 1 łyżka do rozczynu**
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
Dodatki
cukinia
250 g sera bleu (z niebieską pleśnią)
1 łyżka roztartego różowego pieprzu
papryczka chili
1 łyżka oliwy
Przygotowanie
Do ciepłej wody wrzucić drożdże, dodać cukier, 1 łyżkę mąki, odrobinę soli, wymieszać i odstawić na około 15 minut aż rozczyn dobrze się spieni.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól oraz cały rozczyn z drożdży, wymieszać łyżką, wlać oliwę i połączyć składniki w miękką kulę. Wyrabiać ciasto na stolnicy przez około 15 minut aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Uwaga : jeśli wyrabiamy ciasto mikserem np. końcówkami w kształcie spirali lub hakiem do ciasta drożdżowego, dodajemy do ciasta 4 łyżki ciepłej wody, wówczas ciasto będzie bardziej rzadkie i łatwiejsze do wyrobienia, dodatkowo po upieczeniu będzie delikatniejsze). Warto dodatkowo powyrabiać też ciasto ręką.
Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na blat kuchenny w ciepłe miejsce na około 1 , 5 godziny. Ciasto około trzykrotnie zwiększy swoją objętość.
Wyjąć wyrośnięte ciasto z miski i chwilę powyrabiać. Formę o wymiarach około 20 x 30 cm posmarować oliwą, wyłożyć ciasto i palcami ugniatać je rozkładając po całej powierzchni blaszki. Odstawić na 1/2 godziny.
Cukinię i ser pokroić na plasterki. Czerwony pieprz rozetrzeć w miseczce. Na cieście ułożyć plasterki sera, posypać pieprzem, posiekaną papryczką chili bez pestek, przykryć plasterkami cukinii, doprawić ją solą i skropić oliwą. Odstawić na 15 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 220 stopni C. Piec przez 15 minut.
Wskazówki
* drożdże należy wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały.
** użyłam mąki semoliny, ale może być dowolna np. tortowa lub do wypieków drożdżowych.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/focaccia_z_cukinia/przepis.html