Wykonanie
Składniki:» 200g przesianej
mąki pszennej,» 15g świeżych
drożdży,» 1/6 szklanki letniego
mleka,» 1/6 szklanki letniej
wody,» 1/2 łyżeczki
cukru,» 2 łyżki
oliwy z oliwek,» szczypta
pieprzu,» łyżeczka
soli.1.
Drożdże rozrabiam w letnim
mleku z
wodą i
cukrem, a następnie odstawiam na około 10 minut w ciepłe miejsce.2. Do
mąki dodaję
sól i
pieprz, a następnie
drożdże oraz
oliwę z oliwek.3. Z wszystkich składników wyrabiam ciasto, które następnie rozwałkowuję i układam na okrągłą blaszkę (ciasto wyrobione z podanych składników wystarcza na 1 blaszkę o średnicy 25 cm). Ciasto od razu dzielę sobie na kawałki, żeby później łatwiej można było pokroić.
4. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 30 minut.
5. Wyrośnięte ciasto wstawiam do rozgrzanego do 200°C piekarnika na nie dłużej niż 10 minut.
6. Po około 10 minutach wyciągam ciasto z piekarnika, smaruję
sosem pomidorowym (przepis na
sos pomidorowy również znajdziecie na moim blogu, klikając w linka), a następnie nakładam ulubione dodatki (np.
pieczarki,
cebulkę,
paprykę,
szynkę,
salami, pokrojonego
kabanosa,
pomidora,
oliwki,
ser feta itd.) i na koniec posypuję wszystko
startym serem.
7. Pizzę wraz z wszystkimi dodatkami wstawiam do piekarnika na około 10-15 minut (w zależności czy ktoś lubi bardziej czy mnie wypieczoną).Smacznego!