Wykonanie
Składnikiok. 12 - 16 porcji100 g
masła500 g
cukinii (2 nieduże)1 szklanka (150 g)
cukru pudru400 g (2 i 3/4 szklanki)
mąki*1/3 szklanki gorzkiego
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli50 g ciemnej
czekolady (opcjonalnie), posiekanej1/2 szklanki
oleju roślinnego np.
słonecznikowego (można też użyć roztopionego
masła)2
jajka1/2 szklanki
maślanki lub
zsiadłego mlekaOpcjonalne dodatki:
cukier puder do posypaniapolewa z
czekoladyborówka amerykańska,
maliny,
powidła śliwkowe* użyłam orkiszowej ale może być też pszenna tortowaPrzygotowanie
Masło i
jajka wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły.
Cukinie przyciąć na końcach i zetrzeć na tarce o małych oczkach, następnie wycisnąć jak najwięcej soku zawijając
cukinię w ściereczkę (podzielić
cukinię na 2 partie). Powinniśmy otrzymać około 2 szklanki odciśniętej
cukinii.Odmierzyć i przygotować resztę składników, piekarnik nagrzać do 165 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Przygotować tortownicę o średnicy ok. 24 cm, posmarować ją tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.Do jednej miski przesiać
mąkę razem z
kakao,
sodą oczyszczoną i
proszkiem do pieczenia, dodać
sól, posiekaną
czekoladę i dokładnie wymieszać, odstawić.W drugiej misce, na większych obrotach miksera, utrzeć
masło z
cukrem pudrem na jasną i puszystą masę (ok. 5 minut). Następnie dodać
olej i dokładnie zmiksować na jednolitą gęstą masę (około 1 minuta). Kolejno dodawać
jajka za każdym razem dokładnie miksując (po około 2 minuty).Zmniejszyć obroty miksera i dodać do ubitej masy w 3 partiach sypkie składniki przeplatając je
maślanką (dodać 1/3 sypkich składników i 1/3
maślanki, zmiksować, dodać znów kolejną porcję
mąki i
maślanki, zmiksować itd.). Na koniec zmiksować z
cukinią.Ciasto wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec przez 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić. Można posypać
cukrem pudrem, polać
czekoladą, udekorować
owocami.