ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto czekoladowe z cukinią

nazwa

Wykonanie

Składniki
ok. 12 - 16 porcji
100 g masła
500 g cukinii (2 nieduże)
1 szklanka (150 g) cukru pudru
400 g (2 i 3/4 szklanki) mąki*
1/3 szklanki gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g ciemnej czekolady (opcjonalnie), posiekanej
1/2 szklanki oleju roślinnego np. słonecznikowego (można też użyć roztopionego masła)
2 jajka
1/2 szklanki maślanki lub zsiadłego mleka
Opcjonalne dodatki:
cukier puder do posypania
polewa z czekolady
borówka amerykańska, maliny, powidła śliwkowe
* użyłam orkiszowej ale może być też pszenna tortowa
Przygotowanie
Masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Cukinie przyciąć na końcach i zetrzeć na tarce o małych oczkach, następnie wycisnąć jak najwięcej soku zawijając cukinię w ściereczkę (podzielić cukinię na 2 partie). Powinniśmy otrzymać około 2 szklanki odciśniętej cukinii.
Odmierzyć i przygotować resztę składników, piekarnik nagrzać do 165 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Przygotować tortownicę o średnicy ok. 24 cm, posmarować ją tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do jednej miski przesiać mąkę razem z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, dodać sól, posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać, odstawić.
W drugiej misce, na większych obrotach miksera, utrzeć masło z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę (ok. 5 minut). Następnie dodać olej i dokładnie zmiksować na jednolitą gęstą masę (około 1 minuta). Kolejno dodawać jajka za każdym razem dokładnie miksując (po około 2 minuty).
Zmniejszyć obroty miksera i dodać do ubitej masy w 3 partiach sypkie składniki przeplatając je maślanką (dodać 1/3 sypkich składników i 1/3 maślanki, zmiksować, dodać znów kolejną porcję mąki i maślanki, zmiksować itd.). Na koniec zmiksować z cukinią.
Ciasto wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec przez 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić. Można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą, udekorować owocami.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/ciasto_czekoladowe_z_cukinia/przepis.html