Wykonanie
Czekoladowe ciasto z
cukinii to idealny pomysł na sierpniowy wypiek.
Cukinię kupimy za grosze w każdym sklepie, a resztę składników zawsze znajdziemy w domu (no może bez
maślanki, którą możemy zastąpić np.
kefirem). Osobiście jak dla mnie to strzał w dziesiątkę. Ciasto jest mocno wilgotne,
czekoladowe i niezbyt słodkie. W sam raz do popołudniowej
kawy! Przepis podpatrzyłam z Kwestii Smaku . Zapraszam!
SKŁADNIKI:100 g
masła500 g
cukinii1 szklanka
cukru pudru (lub więcej jeśli ktoś lubi słodkie ciasta)2 i 3/4 szklanki
mąki tortowej1/3 szklanki gorzkiego
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2
jajka1/2 szklanki
maślanki lub
zsiadłego mleka1/2 szklanki
oleju roślinnegoDodatkowo:
cukier puder do posypania
owoce lub
dżem (ciasto podałam z domową frużeliną
wiśniową)PRZYGOTOWANIE: tortownica 23-24 cmUżywamy składników w temperaturze pokojowej.
Cukinię umyć, jeśli jest duża to obrać i wypestkować za pomocą łyżeczki, następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ze startej
cukinii wycisnąć jak najwięcej soku (np. zawinąć ją w ściereczkę i wyciskać).Do miski przesiać
mąkę,
kakao,
sodę,
sól oraz
proszek do pieczenia. W drugiej, dużej misce utrzeć na puch
masło z
cukrem pudrem, następnie ciurkiem wlewać
olej wciąż miksując. Teraz dodawać po jednym
jajku miksując całość na gładką masę.Do masy dodać w
trzech partiach suche składniki, a na końcu
maślankę, całość delikatnie zmiksować do połączenia się składników. Na końcu dodać
cukinie i jeszcze raz zmiksować masę.Ciasto wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i obsypanej
bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C przez ok 50-70 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka.Wystudzone ciasto posypać obficie
cukrem pudrem, podawać z
owocami lub
owocową frużeliną. Smacznego!