Wykonanie
Składniki1 porcja1/2 małego
bakłażana3 liście
sałaty karbowanej50 g
sera fetakilka
pomidorków koktajlowych1 łyżeczka
suszonego oreganoopcjonalnie: świeże
zioła jak
tymianek,
oregano,
bazyliamiodowy sos winegret : 3 łyżki
oliwy extra vergine, 2 łyżki
soku z cytryny, 1 łyżka
miodu,
sól i
pieprzPrzygotowanie
Bakłażana pokroić na 1 cm plastry. Posypać
solą, odstawić na 15 minut. Opłukać pod bieżącą zimną
wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować przez około 5 minut z każdej strony aż plasterki
bakłażana pokryją się ciemnymi paskami. Doprawić
solą morską, skropić
oliwą, posypać
suszonym oregano i grillować jeszcze przez ok. 5 minut.
Bakłażana ułożyć na sałacie, dodać
ser feta i pokrojone na połówki
pomidorki koktajlowe. Posypać świeżymi
ziołami jeśli ich używamy, polać
winegretem (wymieszane wszystkie składniki) i doprawić
sałatkę świeżo zmielonym
pieprzem oraz
solą w razie potrzeby.