ßßß Cookit - przepis na Tarta z pieczonym bakłażanem, pomidorkami koktajlowymi i fetą

Tarta z pieczonym bakłażanem, pomidorkami koktajlowymi i fetą

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
375 g świeżego ciasta francuskiego (z lodówek)
2 bakłażany
2 ząbki czosnku
200 g pomidorków koktajlowych
1 młoda cebulka
200 g fety
świeży tymianek lub bazylia
oliwa extra vergine, sok z cytryny
1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 210 stopni C . Bakłażany pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem, 1 łyżeczką suszonego oregano, skropić łyżką soku z cytryny i 1 łyżką oliwy, dodać starte ząbki czosnku i wszystko wymieszać, wyłożyć na dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut. Nie wyłączać piekarnika. Pomidorki przekroić na połówki, cebulę drobno posiekać.
Ciasto francuskie podzielić na 4 części i ułożyć na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej czystym papierem. Na cieście wyłożyć upieczonego bakłażana pozostawiając ok. 1 cm wolnego rantu, dodać połówki pomidorków, cebulę, pokruszoną fetę i posypać resztą suszonego oregano. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 23 minuty do czasu aż brzegi ciasta będą ładnie zrumienione.
Każdą tartę skropić łyżeczką oliwy extra vergine i posypać świeżym tymiankiem lub bazylią.
Wskazówki
Uwaga: aby feta była bardziej miękka, mniej wypieczona, można dodać ją na 5 minut przed końcem pieczenia.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/tarta-z-pieczonym-baklazanem-pomidorkami-koktajlowymi-i-feta