Wykonanie
Składniki4 porcje375 g świeżego
ciasta francuskiego (z lodówek)2
bakłażany2 ząbki
czosnku200 g
pomidorków koktajlowych1
młoda cebulka200 g
fetyświeży
tymianek lub
bazyliaoliwa extra vergine,
sok z cytryny1 i 1/2 łyżeczki
suszonego oreganoPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 210 stopni C .
Bakłażany pokroić w kosteczkę, doprawić
solą,
pieprzem, 1 łyżeczką
suszonego oregano, skropić łyżką
soku z cytryny i 1 łyżką
oliwy, dodać starte ząbki
czosnku i wszystko wymieszać, wyłożyć na dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut. Nie wyłączać piekarnika.
Pomidorki przekroić na połówki,
cebulę drobno posiekać.
Ciasto francuskie podzielić na 4 części i ułożyć na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej czystym papierem. Na cieście wyłożyć upieczonego
bakłażana pozostawiając ok. 1 cm wolnego rantu, dodać połówki
pomidorków,
cebulę, pokruszoną
fetę i posypać resztą
suszonego oregano. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 23 minuty do czasu aż brzegi ciasta będą ładnie zrumienione.Każdą tartę skropić łyżeczką
oliwy extra vergine i posypać świeżym
tymiankiem lub
bazylią.WskazówkiUwaga: aby
feta była bardziej miękka, mniej wypieczona, można dodać ją na 5 minut przed końcem pieczenia.