Wykonanie
Bakłażan to takie warzywo, które mnie intryguje, ale nie w każdej odsłonie je lubię. Ta wersja bardzo mi przypasowała, jedyne o co trzeba zadbać, to ostrość potrawy.
Chili musi być czuć, bo to ono nadaje charakteru potrawie. Przepis Ewy Wachowicz.2
bakłażany1 opakowanie
sera fetasólolejsos:3
cebule6 ząbków
czosnkukawałek
papryczki chili lub
chili w proszku2
pomidory1 puszka
pomidorów bez skórki, pokrojone na kawałki
sól,
pieprzolejbazylia, najlepiej świeża
Bakłażany umyć, pokroić w plastry o grubości 2 cm. Ułożyć na talerzu i posypać
solą. Zostawić na jakiś czas, a gdy pojawią się na nim kropelki
wody, zetrzeć ręcznikiem kuchennym lub chusteczką.Przygotować sos:
cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na
oleju, następnie dodać pokrojony na kawałki
czosnek. Chwilę podsmażyć. Dodać
pomidory bez skórki, pokrojone na kawałki,
pomidory z puszki i smażyć aż się nieco rozpadną, a sok odparuje. Pod koniec dodajemy liście posiekane
bazylii. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
chili, tak by było wyczuwalnie ostre.
Bakłażany układamy na blaszce wysmarowanej
olejem i zapiekamy przez 10 minut w 180ºC. Następnie wyjmujemy z piekarnika. Na blaszkę (lub naczynie do zapiekania) wylewamy 1/3
sosu pomidorowego, układamy na nim
bakłażany, polewamy je resztą sosu i układamy na tym
fetę pokrojoną na plastry. Zapiekamy w 180ºC przez 15 minut. Podajemy ciepłe jako samodzielna przekąska lub dodatek do
mięs.