ßßß Cookit - przepis na Bakłażany zapiekane z fetą

Bakłażany zapiekane z fetą

nazwa

Wykonanie

Bakłażan to takie warzywo, które mnie intryguje, ale nie w każdej odsłonie je lubię. Ta wersja bardzo mi przypasowała, jedyne o co trzeba zadbać, to ostrość potrawy. Chili musi być czuć, bo to ono nadaje charakteru potrawie. Przepis Ewy Wachowicz.
2 bakłażany
1 opakowanie sera feta
sól
olej
sos:
3 cebule
6 ząbków czosnku
kawałek papryczki chili lub chili w proszku
2 pomidory
1 puszka pomidorów bez skórki, pokrojone na kawałki
sól, pieprz
olej
bazylia, najlepiej świeża
Bakłażany umyć, pokroić w plastry o grubości 2 cm. Ułożyć na talerzu i posypać solą. Zostawić na jakiś czas, a gdy pojawią się na nim kropelki wody, zetrzeć ręcznikiem kuchennym lub chusteczką.
Przygotować sos: cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, następnie dodać pokrojony na kawałki czosnek. Chwilę podsmażyć. Dodać pomidory bez skórki, pokrojone na kawałki, pomidory z puszki i smażyć aż się nieco rozpadną, a sok odparuje. Pod koniec dodajemy liście posiekane bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem, chili, tak by było wyczuwalnie ostre.
Bakłażany układamy na blaszce wysmarowanej olejem i zapiekamy przez 10 minut w 180ºC. Następnie wyjmujemy z piekarnika. Na blaszkę (lub naczynie do zapiekania) wylewamy 1/3 sosu pomidorowego, układamy na nim bakłażany, polewamy je resztą sosu i układamy na tym fetę pokrojoną na plastry. Zapiekamy w 180ºC przez 15 minut. Podajemy ciepłe jako samodzielna przekąska lub dodatek do mięs.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/09/Baklazany-zapiekane-z-feta-wg-Ewy-Wachowicz.html