ßßß Cookit - przepis na Mini pizzetki z bakłażana

Mini pizzetki z bakłażana

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
2 bakłażany (średnie lub małe)
ok. 3/4 szklanki sosu pomidorowego
ok. 100 g tartej mozzarelli lub sera koziego w kawałku
1 większy pomidor (np. malinowy)
ok. 100 g gorgonzoli
czosnek, suszone oregano, świeża bazylia, oliwa extra vergine
opcjonalnie: świeży tymianek, kawałek czerwonej cebuli i posiekana papryczka chili
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 210 stopni C . Bakłażana pokroić na plastry, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, natrzeć przepołowionym czosnkiem, doprawić solą, pieprzem, posypać suszonym oregano oraz listkami świeżego tymianku i skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
Każdy plasterek podpieczonego bakłażana posmarować łyżką gorącego sosu pomidorowego i posypać tartym serem. Położyć obrane, pokrojone w kosteczkę i odsączone z soku pomidory, dodać rozdrobnioną gorgonzolę, doprawić solą, pieprzem i posypać suszonym oregano. Opcjonalnie dodać posiekaną cebulę i papryczkę chili. Zapiekać przez ok. 10 minut . Posypać listkami świeżej bazylii.
Wskazówki
Sos pomidorowy robimy taki jak do pizzy, ze świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki . Można go też pominąć i pozostać tylko przy świeżych pomidorach.
Zamiast kroić pomidora w kosteczkę można pokroić go na plasterki. Można też użyć pomidorków koktajlowych.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/mini-pizzetki-z-baklazana