Wykonanie
Składniki4 porcje2
bakłażany (średnie lub małe)ok. 3/4 szklanki
sosu pomidorowegook. 100 g tartej
mozzarelli lub
sera koziego w kawałku1 większy
pomidor (np. malinowy)ok. 100 g gorgonzoli
czosnek,
suszone oregano, świeża
bazylia,
oliwa extra vergineopcjonalnie: świeży
tymianek, kawałek
czerwonej cebuli i posiekana
papryczka chiliPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 210 stopni C .
Bakłażana pokroić na plastry, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, natrzeć przepołowionym
czosnkiem, doprawić
solą,
pieprzem, posypać
suszonym oregano oraz listkami świeżego
tymianku i skropić
oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.Każdy plasterek podpieczonego
bakłażana posmarować łyżką gorącego
sosu pomidorowego i posypać tartym
serem. Położyć obrane, pokrojone w kosteczkę i odsączone z soku
pomidory, dodać rozdrobnioną gorgonzolę, doprawić
solą,
pieprzem i posypać
suszonym oregano. Opcjonalnie dodać posiekaną
cebulę i
papryczkę chili. Zapiekać przez ok. 10 minut . Posypać listkami świeżej
bazylii.Wskazówki
Sos pomidorowy robimy taki jak do pizzy, ze świeżych
pomidorów lub
pomidorów z puszki . Można go też pominąć i pozostać tylko przy świeżych pomidorach.Zamiast kroić
pomidora w kosteczkę można pokroić go na plasterki. Można też użyć
pomidorków koktajlowych.