Wykonanie
Składniki1/2
bakłażana6 zielonych
oliwek1 ząbek
czosnku4 łyżki posiekanego
szczypiorku3 łyżki
soku z cytrynygęsty
jogurt, najlepiej grecki
sól i świeżo zmielony
czarny pieprzDodatki: grzankiDobrze będzie pasować:
oliwa z oliwek do grzanek,
serek kozi do pastyPrzygotowanie
Bakłażana pokroić na niezbyt grube plastry, ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej patelni i podgrzewać przez kilka minut z każdej strony aż zmięknie i zbrązowieje. Na koniec doprawić
solą i
pieprzem, wyłączyć ogień, przykryć
bakłażany folią aluminiową i trzymać pod przykryciem przez kilka minut.W międzyczasie drobno posiekać
oliwki.
Czosnek drobno zetrzeć, oprószyć
solą i razem z
oliwkami włożyć do salaterki, dodać posiekany
szczypiorek oraz drobno posiekanego
bakłażana.Skropić
sokiem z cytryny, wymieszać z
jogurtem w takiej ilości aby otrzymać gęstą pastę.WskazówkiWięcej opcji:Składniki można też zmiksować blenderem ręcznym na idealną i jednolitą pastę.Zamiast grzanek można też użyć
chlebków pitta lub spróbować z
chipsami nachos.Jeśli pastę z
bakłażana szykujemy na szwedzki stół, najlepiej podać ją oddzielnie, obok grzanek.Grzanki można przed nałożeniem pasty skropić
oliwą z oliwek, a na pastę ułożyć po kawałki
serka koziego w ruloniku.